Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu compozitorul si profesorul Ulpiu Vlad la 65 de ani

Publicat: miercuri, 27 Ianuarie 2010 , ora 16.46
Autorul unor lucrari precum Bucuria viselor, Vise, Taina viselor, Rezonante pe un fond pal, Prin lumina rezonantelor sau Mozaic, compozitorul si profesorul Ulpiu Vlad, vice-presedintele UCMR, si-a aniversat pe 27 ianuarie 2010 cei 65 de ani.


V-ati construit întregul univers componistic pe o constanta onirica, epurata de o densitate a tensiunilor, însa într-o permanenta cautare a expresiei. As vrea sa va întreb la ce visati în aceasta perioada, la ce rezonati sau ce mozaic de stari va domina?

Sunt bucuros în primul rând ca reusesc sa scriu în aceasta perioada în care am o serie de activitati colaterale. Sigur ca toate aceste activitati consuma energie, dar în acelasi timp si genereaza energie, mai precis declanseaza starea de euforie, de fierbere interioara specifica vietii si lucrului unui artist. În momentul de fata scriu un Sextet, format din trio de coarde, clarinet, soprana si pian si, bineînteles, adun material pentru lucrarile urmatoare.


Activitatea dumneavoastra nu se rezuma doar la creatie, ci are si o parte organizatorica, pentru ca breasla v-a ales cu ani în urma în pozitia de vice-presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România. Chiar acum, de ziua dumneavoastra, v-am gasit în biroul de la Uniune. La ce proiecte lucrati?

Avem o serie întreaga de proiecte, în principal axate pe sustinerea creatiei muzicale românesti si pe promovarea acesteia. As mentiona proiectul de achizitii al UCMR, în colaborare cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National, si pe cel de promovare, derulat de Institutul Cultural Român în colaborare cu UCMR, prin care se încearca patrunderea vârfurilor componisticii românesti în peisajul international.


Ati pregatit generatii de studenti, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Care doriti sa fie principalul lucru pe care sa îl stie de la dumneavoastra, din punct de vedere muzical, când încheie facultatea?

Sunt extrem de interesat ca un student care absolva UNMB sa stie ce se petrece în muzica la ora actuala. E foarte important ca acesti studenti sa nu trebuiasca sa evite discutiile privind problematica muzicii contemporane, sa înteleaga sistemele, ce a condus la aceasta dezvoltare, care sunt posibilitatile de deschidere în continuare s.a.m.d. Pentru mine acesta este lucrul cel mai important.


Maestre va multumim ca ati gasit astazi timpul sa ne acordati acest interviu. La multi ani si o zi aniversara minunata!

Va multumesc si va urez succes în tot ce faceti!
Interviu realizat de Monica Isacescu