Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Ludovic Bacs - la împlinirea vârstei de 80 de ani

Publicat: marți, 19 Ianuarie 2010 , ora 16.24
În 19 ianuarie 2010, dirijorul, profesorul si compozitorul Ludovic Bacs a împlinit 80 de ani. Cu acest prilej, i-am urat maestrului "La multi ani" si am realizat un scurt interviu:


Maestre Ludovic Bacs, cariera dumneavoastra este strâns legata de activitatea Orchestrelor Radio. Care sunt amintirile, impresiile care s-au imprimat în sufletul dumneavoastra din lunga perioada petrecuta în aceasta institutie?

În primul rând, va multumesc ca v-ati amintit de aceasta data. Sunt aproape 50 de ani de lucru la Radio, pe care i-am petrecut cu multa dragoste si daruire si sper ca am facut si o treaba buna, în sensul ca am realizat lucruri pe care, poate, alti dirijori nu au reusit sa le concretizeze. De exemplu, am înregistrat 22 de opere românesti, dintre care cele mai multe sunt la Fonoteca de Aur - toate operele lui Anatol Vieru, Aurel Stroe, Pascal Bentoiu, Nicolae Brândus si multi altii. Am înregistrat, bineînteles, si multa muzica simfonica româneasca si universala. Deci, sper ca n-am stat degeaba 50 de ani la pupitrul ansamblurilor muzicale ale Radioului.


Pentru ca ati desfasurat si o intensa activitate ca profesor la Universitatea Nationala de Muzica, v-as întreba ce ati sfatui un tânar muzician care îsi doreste o cariera ca dirijor?

Asa cum i-am sfatuit pe fostii mei studenti, dintre care i-as aminti pe Radu Popa, Tiberiu Soare, Tiberiu Oprea, Bogdan Voda, le-as spune sa faca tot ce le pica sub mâna, fara sa faca deosebire între genuri: sa dirijeze opera, muzica simfonica, vocal-simfonica, deci orice, cu multa constiinciozitate, analizând fiecare partitura profund.
Interviu realizat de Larisa Clempus