Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara

Publicat: luni, 1 Februarie 2010 , ora 16.20
În anul 2021, România va avea din nou dreptul de a desemna un oraș în calitate de Capitală Culturală Europeană. În competiția pe care Ministerul Culturii a organizat-o în vederea stabilirii orașului care va purta acest titlu peste 11 ani s-a înscris și Timișoara, unul dintre cele mai “cosmopolite” orașe din vestul țării noastre; în acest context, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara, Flavius Boncea, ne-a oferit câteva răspunsuri.


Care sunt avantajele orașului de pe Bega în raport cu alte orașe candidate?

Timișoara este un oraș multicultural, multietnic, un oraș cu un patrimoniu arhitectonic și o viață culturală extrem de bogate, care cred că ne recomandă pentru un astfel de titlu.


Ministerul Culturii va organiza un concurs pentru a stabili ce oraș va deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Ce criterii considerați că stau la baza alegerii unui oraș în această calitate?

Așteptăm ca Ministerul Culturii să anunțe competiția în vederea desemnării orașului din România care va fi Capitală Culturală Europeană în 2021 și bineînțeles că vom depune o aplicație în conformitate cu cerințele Uniunii Europene pentru acordarea acestui titlu.


Este adevărat că titlul de Capitală Culturală Europeană presupune și parteneriatul cu un alt oraș având același statut?

Nu este vorba neapărat despre un parteneriat – este o decizie la care a ajuns Uniunea Europeană o dată cu lărgirea ei: s-a ajuns la concluzia că desemnarea unui singur oraș ca și Capitală Culturală Europeană ar presupune trecerea unui timp prea îndelungat în parcurgerea acestui “traseu” de către țările Uniunii Europene, drept pentru care sunt alese anual două sau chiar trei orașe din țări diferite pentru a deține acest titlu. Bineînțeles că există colaborări între aceste orașe, însă nu este neapărat vorba despre un parteneriat.
Interviu realizat de Alexandra Cebuc