Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Luiza Borac

Publicat: duminică, 10 Ianuarie 2010 , ora 16.18
Cum arata portretul sonor al lui Frederic Chopin în conceptia dumneavoastra, ca autoare a unui CD recent cuprinzând lucrari ale compozitorului polonez?

Mi-am dorit sa întâmpin Anul Chopin cu o înregistrare a unor lucrari pe care le-am studiat înca din anii studentiei si ma bucur ca am reusit sa realizez acest proiect. Este vorba despre înregistrarea celor 24 de Studii de Frederic Chopin, care au aparut pe un CD alaturi de 6 Cântece poloneze, prelucrari ale compozitorului Franz Liszt asupra liedurilor scrise de Frederic Chopin. Acest CD a aparut de curând la Casa de discuri Avie Records. Este aceeasi Casa care a lansat frumosul proiect, de neuitat pentru mine, al lucrarilor pentru pian de George Enescu.

Este un disc care a fost primit cu drag, cu bratele deschise. Revista "Times" i-a acordat patru stele imediat dupa aparitie, iar în luna decembrie a fost declarat "Discul saptamânii", chiar de Craciun, de Ziarul The Independent din Marea Britanie. A fost mentionat în termeni superlativi si în Revistele Grammophone, International Record Review, KulturSPIEGEl. Deutsche Welle i-a facut un portret amplu în limba româna. Sper ca acest disc sa ajunga cât mai curând în magazinele din România.


Dupa cum spuneati, alaturi de Studiile de Chopin ati înregistrat si Sase cântece poloneze. Care este istoria acestor piese putin cunoscute si putin cântate?

Într-adevar putin cântate. De foarte mare gingasie, de foarte multa frumusete. Chopin a scris 19 lieduri pentru voce si pian pe texte ale marilor poeti nationali Adam Mickiewicz si Stefan Witwicki. Franz Liszt a prelucrat sase dintre aceste cântece pentru pian solo, trimitându-le ca un omagiu din partea sa compozitorului coleg si prieten. Aceste cântece completeaza foarte bine cele 24 de Studii si ar putea fi descrise de celebra fraza a lui Robert Schumann - Tunuri ascunse sub flori.
Interviu realizat de Monica Isacescu