Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Cornel Baicu, director de programe la Accademia di Romania

Publicat: duminică, 31 Ianuarie 2010 , ora 15.55
Compozitorul Horațiu Rădulescu (foto), unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai curentului muzicii spectrale, este omagiat în 31 ianuarie 2010 în cadrul unui concert organizat de Accademia di Romania din Roma. Horațiu Rădulescu a studiat la Conservatorul din București, iar apoi s-a stabilit în Franța, locuind mai târziu și în Elveția și Germania, iar opusurile sale au fost interpretate încă din anii '70 la festivalurile de muzică contemporană din întreaga lume. Am vrut să aflăm mai multe despre evenimentul propus de instituția din Roma și am stat de vorbă cu directorul de programe al Accademiei, domnul Cornel Baicu.


Accademia di Romania din Roma îl omagiază în 31 ianuarie 2010 pe compozitorul de origine română Horațiu Rădulescu. Care este prilejul cu care organizați acest eveniment?

Aici, la Roma, își are sediul Fundația Scelsi, care are cea mai mare contribuție în ceea ce privește organizarea acestui concert omagial. Aș dori să adaug că Fundația se află în contact cu familia defunctului compozitor dispărut dintre noi în urmă cu 2 ani. Acest concert îi este dedicat în special lui Horațiu Rădulescu, dar nu numai lui; se regăsesc pe afiș și numele altor compozitori de muzică spectrală, care se bucură de popularitate aici, în Italia, în ciuda caracterului ei particular. Este vorba despre Tristan Murail, Claude Vivier și Costin Miereanu. Creațiile acestor patru compozitori vor fi prezentate în manifestarea de duminică, aici, la Accademia di Romania din Roma.

Horațiu Rădulescu este cunoscut în cercurile de specialitate și trebuie să subliniez că acest gen de muzică este destul de particular și se adresează inițiaților. Nu vrem neapărat să facem o manifestare elitistă din acest concert, însă, având în vedere importanța compozitorului, simpatia de care s-a bucurat în timpul vieții și gradul înalt de cunoaștere de care se bucură după moarte, cred că este un omagiu meritat, binevenit, iar noi suntem fericiți că putem găzdui acestă manifestare.


Interpreții care or să evolueze în cadrul acestui concert sunt italieni; sunt acești doi muzicieni specializați în interpretarea muzicii contemporane, a muzicii noi?

Exact. Este vorba despre Maurizio Barbetti – la viola da gamba – și Francesco Cuoghi – la chitară și live electronics. Acesta din urmă este, de fapt, sufletul și motorul acestei manifestări, este și membru al Fundației Scelsi. Francesco Cuoghi a luat legătura cu noi și ne-a cerut colaborarea în acest sens și sigur că am acceptat imediat și ne bucură faptul că putem găzdui evenimentul. Cei doi instrumentiști sunt cunoscuți în Italia și promotori fervenți ai acestui gen de muzică.
Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu