Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul Mozart de la Cluj Napoca - editia 2009

Publicat: miercuri, 2 Decembrie 2009 , ora 10.32
Adriana Bera, Presedinta Societatii Române Mozart: "Editia aceasta este cea de-a 19-a si este putin diferita de precedentele din cauza faptului ca a fost marcata de criza financiara prin care trecem cu totii. Aceasta situatie ne-a obligat sa renuntam la o componenta esentiala a festivalului: dupa 17 editii ale concursului de interpretare, anul acesta a trebuit sa întrerupem seria competitiilor."

Asadar, întregul festival va cuprinde doar concerte, doua concerte simfonice, asa cum s-a obisnuit publicul meloman, asa cum cere traditia festivalului. Vor fi, deci, doua concerte sustinute de Filarmonica "Transilvania" ele vor fi dirijate, unul de Mika Eichemholz si concertul de închidere, de catre Nicolae Moldoveanu.

Solistii acestor doua concerte vor fi foarte tânarul clarinetist Razvan Poptean si, în încheiere, celebrul pianist si muzicolog american, Robert Levin. El va fi de altfel si personajul central al acestei editii, va sustine un concert-conferinta în data de 9 decembrie 2009, la Academia de Muzica "Gheroghe Dima", joi, 10 decembrie 2009 va sustine un curs pentru studentii nostri, iar în 11 decembrie va fi solistul concertului de închidere.

Avem norocul ca ne-am câstigat prieteni. Muzicienii care care cânta în acest festival o fac numai din prietenie pentru ca nu primesc onorarii, sau primesc onorarii simbolice. Va dati seama ca nu am fi avut posibilitatea sa îi oferim lui Robert Levin un onorariu cu care el este obisnuit atunci când concerteaza la New York, la Viena sau la Paris. La fel, Serban Lupu, care a avut amabilitatea sa accepte un recital în festival; voi fi foarte onorata sa cânt cu el. Cvartetul Transilvan si Romanian Piano Trio au inclus în turneul lor si prezenta în Festivalul "Mozart". Sau de exemplu, membrii ansamblului Kostyák care vin din Elvetia pe banii lor si cânta pe gratis pur si simplu ca sa salveze festivalul. Sunt gesturi care sunt de-a dreptul impresionante si sper ca aceia care vor veni la concerte sa le aprecieze.
Declaratie preluata de Petra Gherasim