Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul de jazz Toma Dimitriu

Publicat: sâmbătă, 25 Aprilie 2009 , ora 14.17
Casa de Cultura a Studentilor din Târgu Mures a gazduit în perioada 23-25 aprilie 2009 prima editie a Festivalului International Studentesc de Jazz. Juriul concursului - în care s-au înscris trupe alcatuite din elevi si studenti, a fost prezidat de pianistul Mircea Tiberian. Acesta a evoluat si pe scena în compania basistului Lisle Ellis si a bateristului John Betsch, în cadrul recitalurilor incluse în festival, recitaluri sustinute de vocalista Luiza Zan, saxofonistul Eddie Neueman si chitaristul Jimmy Cserkesz, trupa clujeana Swinging Train si Big Band-ul Gaio din Cluj-Napoca. Marele Premiu al festivalului le-a revenit membrilor ansamblului Sorin Zlat Trio de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Premiul Radio România Muzical fiind câstigat de vocalista Ana Cristina Leonte si membrii formatiei Toma Hawk, care au reprezentat Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti. L-am invitat pe pianistul Toma Dimitriu, elev în clasa a IX-a la Liceul de Muzica George Enescu din Bucuresti sa ne prezinte trupa din care face parte si sa ne dezvaluie propriile impresii în urma concursului de la Târgu Mures.

Ne-am cunoscut la un workshop de jazz la Sfântu-Gheorghe; de atunci am pastrat legatura si ne-am facut o trupa, ne-am împrietenit si am început sa cântam piese.


Cine sunt membrii formatiei?

Ciprian Pop - chitara, Claudiu Rusu - baterie, Michael Acker - chitara bas - studenti la Conservator, la sectia de jazz condusa de profesorul Mircea Tiberian si - la pian - subsemnatul, Toma Dimitriu.


Ati mai participat la alte festivaluri de profil?

Nu. Aceasta a fost prima noastra încercare. Festivalul de la Târgu Mures mi s-a parut o initiativa foarte buna si m-am bucurat foarte mult ca exista astfel de proiecte; în tara noastra sunt foarte putine si fiecare initiativa de acest gen este o bucurie pentru iubitorii genului.


Ce stil abordati?


Jazz, funk - mainstream...


Sunteti câstigatorii Premiului Radio România Muzical la Festivalul International Studentesc de Jazz de la Târgu Mures. Cât de important este acest premiu în palmaresul vostru?

Foarte important. M-am bucurat foarte mult ca am câstigat acest premiu, ce reprezinta un început pentru noi si sper sa însemne o rampa de lansare.
Interviu realizat de Alexandra Cebuc