Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: duminică, 22 Noiembrie 2009 , ora 13.34
Duminica, 22 noiembrie, renumitul Teatru "La Fenice" din Venetia a gazduit un eveniment menit sa celebreze în avans, prin muzica, Ziua Nationala a României. Astfel, La Serenissima - asa cum este supranumita Venetia, i-a gazduit pe trei dintre cei mai reprezentativi ambasadori ai muzicii românesti în acest moment : soprana Leontina Vaduva, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail. Alexandru Tomescu ne-a vorbit într-un interviu despre evenimentul la care a fost invitat sa cânte alaturi de ceilalti doi muzicieni.

Cum a venit invitatia pentru dumnevoastra si pentru Horia Mihail sa cântati la Venetia?

A fost un concert organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Centrul Cultural Român de acolo, cred ca va ramâne o manifestare de mare prestigiu, având în vedere locul, adica la Teatrul "La Fenice".


Venetia este un oras deosebit. Cum credeti ca v-a inspirat Orasul Gondolelor si Teatrul "La Fenice", un loc atât de încarcat de traditie?

Fara îndoiala, Venetia este un oras impregnat de romantism, de muzica; acolo a trait Vivaldi. Cred ca muzica acestui concert si-a gasit locul cel mai potrivit. 


Ce criteriu ati avut în vedere atunci când ati facut selectia pieselor pe care le-ati interpretat alaturi de Horia Mihail?

A fost un concert în care am dorit sa prezentam lucrari de virtuozitate, dedicate viorii sau pianului, dar în acelasi timp am dorit si sa îi familiarizam pe iubitorii de muzica din Italia cu repertoriul românesc. De aceea, în program au figurat lucrari românesti: Balada de Ciprian Porumbescu si o piesa de Nicolae Kirculescu. Cred ca prin intermediul muzicii noi vom reusi sa ne integram cultural mult mai repede.


Aveti un sezon foarte solicitant, ati fost, împreuna cu pianistul Horia Mihail, la Santiago de Compostella, la Zilele Culturale ale Bancii Centrale Europene dedicate României, iar acum la Venetia. Ce alte proiecte si destinatii aveti pentru viitorul apropiat?

Aceste concerte pe care le-ati mentionat au fost presarate în cele câteva zile libere pe care le-am lasat în cadrul turneului national MusicON LG, unde, împreuna cu violoncelistul Razvan Suma, am plecat sa popularizam muzica clasica în peste 20 de orase din România. Turneul se va încheia la Sala "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Romane, in 12 decembrie 2009. Ne vom limita la concertele din turneu. In 2 decembrie 2009, împreuna cu Orchestra Nationala Radio, dirijata de Radu Popa, atât eu cât si Horia Mihail vom cânta din nou în Italia, de data aceasta la Roma, într-un concert care va marca Ziua Nationala a României.
Interviu realizat de Petra Gherasim