Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Romanian Piano Trio

Publicat: luni, 1 Septembrie 2008 , ora 10.01
Formatia „Romanian Piano Trio” porneste în cel de-al treilea turneu consecutiv prin tara. Turneul MusicON LG 2008 urmeaza sa se desfasoare în perioada 26 septembrie-5 decembrie 2008 si. va cuprinde concerte împreuna cu Orchestra Nationala Radio si cu ansamblurile filarmonicilor din tara, precum si recitaluri în Bucuresti si alte 22 de orase. Artistii, îmbracati de aceasta data în tinute de culoare alba, ca semn al eliminarii rigiditatii impuse de costumele clasice, vor prezenta publicului lucrari de Ludwig van Beethoven, printre care Triplul concert op.56, Trio-urile op.97 „Arhiducele” si op.70 nr.1. Violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma se vor adresa direct publicului tânar prin organizarea de concerte educative în liceele din orasele vizitate, iar în localitatile în care exista licee de muzica, artistii vor sustine cursuri de maiestrie la care vor avea acces atât elevi si studenti, cât si profesori si iubitori ai muzicii clasice. Tot în cadrul acestui turneu, muzicienii îsi vor promova si ultimul lor compact disc, realizat în aceasta vara.


La conferinta de presa ce a precedat turneul, Andreea Pogor a stat de vorba cu cei trei muzicieni:


Cum se va derula turneul MusicOn LG 2008?


Horia Mihail: Sunt concerte de muzica clasica, cântate cât se poate de clasic, însa mediatizate într-un mod neconventional. Ne adresam tineretului în primul rând, celor care considera ca nu mai au timp sa intre într-o sala de concerte. Eu nu cred ca nu mai au timp. Probabil nu stiu ce se întâmpla sau nu ajunge informatia la ei. Atunci ce am facut? Ne-am îmbracat în tricouri, vorbim publicului înainte de concerte, imaginea noastra e ca a unui film cu Jackie Chan. Si multe altele: postere prin statiile de autobuz, reclama foarte, foarte multa. Se vor intoxica românii de atâtea spoturi si emisiuni educative, dar facute mai lejer. Cântam în foarte multe orase, în salile filarmonicilor sau ale caselor de cultura, la Institutul de Teatru din Târgu Mures. În Bucuresti, la sfârsitul turneului, în 1 decembrie avem recital la Ateneul Român, ora 19.00, iar pe 5 decembrie, alaturi de Orchestra Nationala Radio la Sala Radio în Studioul Mihail Jora. Pâna atunci însa o sa facem mii de kilometri atât cu masinile personale, cât si cu trenul. Botosani, Suceava... asta chiar peste câteva zile. Saptamâna urmatoare mergem în Oradea. Vor fi foarte multe orase: Galati, Braila, Iasi, Focsani, Bacau, Brasov, Sibiu, Sighisoara, Satu Mare, Baia Mare, Lugoj, Timisoara .... 32 de concerte în 23 de orase din România.


Ce elemente de noutate aduce noul turneu fata de cele precedente?


Alexandru Tomescu:
O surpriza muzicala beethoveniana, la care ei probabil se asteapta. Exclusiv lucrari dedicate trioului si anume doua lucrari celebre „Arhiducele” si „Geistertrio”, în recital, si Triplul concert pentru pian, vioara violoncel si orchestra pentru concertele simfonice, însa publicul care va fi în sala va avea si o surpriza vizuala. Avem o tinuta de concert cu totul noua, nu ca cea din turneele precedente, semnata de Silvia Serban si care cred ca va relaxa atmosfera chiar înainte ca noi sa cântam primul sunet.


Cu prilejul turneului va veti promova noul album. Despre ce este vorba?

Razvan Suma: E vorba despre un CD produs de Sonoro Records, o noua casa de discuri, care sper sa aiba un mare succes si din care fac parte. Am jucat pe mai multe fronturi: interpretativ si în productie. Eu sper sa aiba un mare succes, CD-ul este de mare calitate. Am investit foarte multa munca si eu sper sa mearga foarte bine.
Interviu realizat de Andreea Pogor