Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: miercuri, 20 August 2008 , ora 9.51
În perioada 30 septembrie - 10 octombrie maestrul Cristian Mandeal va sustine cinci concerte la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice din Bournemouth, Marea Britanie. Primele doua concerte se vor desfasura în cadrul Festivalului “Toamna muzicala pragheza” si vor cuprinde lucrari ale compozitorilor Edward Elgar, Paul Hindemith, Ralph Vaughan Williams, Robert Schumann, Antonin Dvorak si Johannes Brahms. Vor urma trei concerte în orasele britanice Poole, Bristol si Exeter al caror program va include si Rapsodia op. 11 nr. 1 de George Enescu.

Ati colaborat cu orchestre din 32 de tari, printre care si Marea Britanie. Ce anume apreciaza un dirijor cu experienta dumneavoastra la ansamblurile britanice?

Cristian Mandeal: În primul rând profesionalismul. Toate ansamblurile britanice mari sunt super profesionalizate. Eficienta în lucru si în exprimare. Sunt orchestre în care lucrul porneste de la un nivel foarte înalt si se ajunge foarte departe într-un timp foarte scurt.

Când ati început colaborarea cu aceasta orchestra?


În urma cu 2 ani. Anul trecut am re-editat colaborarea, iar acum cântam pentru a treia oara împreuna. M-au invitat sa facem si acest turneu la Praga, unde o sa închidem Festivalul “Toamna muzicala pragheza” cu doua concerte, având programe diferite, dupa care ma voi întoarce în Anglia pentru a deschide stagiunea de concerte a orchestrei lor, în trei orase distincte. În general între dirijor si orchestra se poate crea o reactie chimica pozitiva. Am o foarte buna experienta anterioara cu Orchestra Hallé din Manchester, unde am fost principal dirijor invitat patru ani, dar cu care am lucrat aproximativ 10 ani si cu care voi continua sa ma întâlnesc de doua ori pe an, chiar daca mi-a expirat contractul cu ei. Sigur eu am mai dirijat în Anglia, am dirijat la BBC Scottish, cu care am facut premiera britanica a operei Oedip în anul 2002, în cadrul Festivalului de la Edinburgh. Am dirijat la Londra, apoi “London Symphony Orchestra” si London Philarmonic în cadrul Festivalului Enescu, la Royal Philarmonic Liverpool, asa încât am o oarecare experienta privitoare la orchestrele engleze. Cu ansamblul din Bournemouth colaborarea este de data mai recenta si sper sa continue aceasta activitate si în viitor.

În cadrul Festivalului “Toamna muzicala pragheza” sunteti pentru prima data invitat?

Da in cadrul acestui Festival, da.


Cu prilejul concertelor pe care le veti sustine în Marea Britanie, la Poole, Bristol si Exeter, veti introduce în programul acestei orchestre Rapsodia op.11 nr.1 de G. Enescu. Este dificil de lucrat Enescu cu o orchestra straina?

Si da si nu. Din punct de vedere al executiei notelor lucrurile pot fi variabile în functie de nivelul orchestrei, dar pentru introducerea spiritului muzicii românesti si în speta a muzicii enesciene exista dificultati cu indiferent ce orchestra as lucra. Îmi aduc aminte ca am interpretat Rapsodia I de Enescu chiar si in China, la Tai Pei si în America, la Indiana School of Music si în multe parti ale Europei si de fiecare data am avut aceasta problema a introducerii ethosului, spiritualitatii acestei muzici. Sper însa ca o sa o realizam frumos.
Interviu realizat de Oana Tanase