Arhivă : Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

2 Septembrie 2013

Publicat: luni, 2 Septembrie 2013 , ora 13.06

Ziua a doua a ediției cu numărul XXI a Festivalului Internațional «George Enescu», ce se va desfășura până în 28 septembrie, va avea ca punct principal de atracție cel de-al doilea concert susținut de Capela de Stat din Berlin, începând cu ora 19.30 la Sala Mare a Palatului din București. Ansamblul simfonic german este unul dintre cele mai vechi din Europa, fondat încă din 1570 și care a avut ca directori artistici nume ilustre precum Richard Strauss, Herbert von Karajan, Erich Kleiber și, din 1992, pe Daniel Barenboim, cel care se va afla și în seara de 2 septembrie la pupitrul prestigioasei orchestre germane. Daniel Barenboim, pianistul strălucit, este în același timp și un extrem de respectat șef de orchestră, cunoscut pentru meticulozitatea și inteligența cu care abordează fiecare partitură. În această dublă ipostază, de solist și dirijor, va putea fi de altfel urmărit și în seara de 2 septembrie, pentru că, împreună cu Radu Lupu, Daniel Barenboim va interpreta partitura solistică a Concertului în Mi bemol major pentru două piane și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. A doua parte a programului aduce în atenție ciclul de 4 piese sacre aparținând lui Giuseppe Verdi, prezentate cu participarea Corului Filarmonicii « George Enescu » pregătit de Iosif Ion Prunner.

Pentru iubitorii repertoriului modern, ziua de 2 septembrie include în programul său o conferință dedicată muzicii secolului XXI, susținută de la ora 14.00 la Universitatea Națională din București de compozitorii Dan Dediu și Adrian Pop, dar și un concert de muzică contemporană, oferit la Ateneul Român începând cu ora 17.00 de Ansamblul « Archaeus » condus de Liviu Dănceanu.

Tot în 2 septembrie, de la ora 16.00, Palatul Băncii Naționale a României găzduiește un eveniment susținut de membri ai Orchestrei Simfonice din Pittsburg și ai Cameratei Regale, care vor prezenta opusuri de Enescu, Liszt și Beethoven. La pupitrul dirijoral se va afla Vlad Vizireanu, cel care în 2009 a cucerit locul I la Concursul de dirijat orchestre de cameră de la Sankt Petersburg. În ipostază solistică evoluează unul dintre cei mai apreciați pianiști sud-africani, Ben Schoeman, un artist cu numeroase premii importante în palmares.

Radio România Muzical și Radio România Cultural transmit în direct, în 2 septembrie concertul de la ora 17.00 - Ateneul Român, și de la ora 20.30, partea a II-a a concertului de la Sala Mare a Palatului.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 2 septembrie

AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator VERONICA ZBARCEA

  • Concert în direct. Ora 17.00 Seria "Muzica Secolului XXI"

Ateneul Român

Ansamblul "ARCHAEUS"

Dirijor : LIVIU DĂNCEANU

Program:

George Balint - Muzică pentru Archaeus

Michael Denhoff - Strophen op. 107 (nr. 1, Geträumtes - für Martella)

Ștefan Niculescu - Triplum II

Michael Denhoff - Strophen op. 107 (nr. 11B, Geläut für Günter Bialas)

Dan Buciu - Schițe pentru un autoportret

Michael Denhoff - Strophen op. 107 (nr. 43A-a, Trostgesang für Heidemarie Merkl-Baroski)

Horia Șurianu - Rêverie Byzantine en Canon

Michael Denhoff - Strophen op. 107 (49A - Saltarello)

Javier Darias - Ucanca

Aurel Stroe - Humoreske mit zwei Durchblicken zum Leeren

Comentează - Laura Mânzat

Redactor pe post - Ioana Mărculescu

  • Concert în direct. Ora 20.30. Sala Mare a Palatului

"Seria "Mari orchestre ale lumii"

STAATSKAPELLE BERLIN

Dirijor : DANIEL BARENBOIM

Program:

Giuseppe Verdi- "Quattro pezzi sacri" (Ave Maria; Stabat Mater; Laudi alla Vergine Maria; Te Deum).

Comentează- Mihaela Soare

Pauza- Felicia Nenoiu

Redactor pe post - Ioana Mărculescu