Agenda de concert Înapoi

Ziua Națională a României sărbătorită în concert la Filarmonica "George Enescu"

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2022 , ora 13.13


Cu prilejul Zilei Naționale a României, Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele simfonice din serile de marți, 29 noiembrie, și miercuri, 30 noiembrie 2022, ora 19.00, când, sub bagheta dirijorului său principal, Gabriel Bebeșelea, Orchestra Simfonică a Filarmonicii va interpreta un program festiv, alcătuit din lucrări din repertoriul românesc și din cel universal. În ipostază solistică se vor afla artiști instrumentiști proeminenți din ansamblul orchestral, printre care concertmaistrul Filarmonicii, soliști instrumentiști și șefi de partidă ai compartimentelor orchestrale.

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA

Soliști:

RAFAEL BUTARU - vioară

MĂDĂLINA FARA - violoncel

DORIS IORGA - oboi

LAURENȚIU DARIE - fagot

DAN AVRAMOVICI - clarinet

ALEXANDRU AVRAMOVICI - clarinet

ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU - flaut

LAURENȚIU SIMA - tubă

Program:

George Enescu - Suita română

Joseph Haydn - Simfonia concertantă pentru vioară, violoncel, oboi și fagot în si bemol major, Hob.l:105

Felix Mendelssohn - Piesă de concert nr. 2, în re minor, pentru două clarinete, op. 114

Cécile Chaminade - Concertino în re major pentru flaut și orchestră, op. 107

Pascal Bentoiu - Suita transilvană

Ionel Dumitru - Dans românesc nr. 2 pentru tubă și orchestră

Theodor Rogalski - Trei dansuri românești

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 120 lei

Categoria II: 110 lei

Categoria III: 100 lei

Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".


Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii "George Enescu", precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016. Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov", Orchestra Națională Filarmonică Rusă, Bochumer Symphoniker și Janáèek Philharmonic Ostrava. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu Pastorale-Fantaisie pour petite orchestre și Oratoriul Strigoii de George Enescu.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Simon Trpèeski, Robert Levin, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Sayaka Shoji, Boris Giltburg, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu.

Gabriel Bebeșelea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii și este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iași în 2011, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj.

Gabriel Bebeșelea este câstigător al concursurilor de dirijat "Lovro von Mataèiæ" (2015) și "Jeunesses Musicales" (2010), precum și seminifinalist al concursurilor de dirijat "Donatella Flick" al London Symphony Orchestra (2014) și "Gustav Mahler" al Bamberger Symphoniker în 2016.

Absolvent al studiilor de licență la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea și al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Națională de Muzică București, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.