Cronici Înapoi

Ziua Națională a Italiei celebrată la Ateneul Român

Publicat: joi, 4 Iunie 2015 , ora 12.31
În 2 iunie se sărbătorește Ziua Națională a Italiei. A fost celebrată, miercuri seară (3 iunie 2015) la Ateneul Român printr-un recital de muzică barocă. Și, cum "muzica poate construi legături între oameni care aparțin diferitelor popoare și culturi", Ambasada Italiei la București și gazda evenimentului, Filarmonica "George Enescu", au ales să sărbătorească prin muzică, printr-un concert susținut de doi dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți muzicieni: din Italia - clavecinistul Andrea Coen - și din România - violonistul Alexandru Tomescu. Alegând să interpreteze lucrări de Johann Sebastian Bach și de doi dintre maeștrii italieni care l-au inspirat - Girolamo Frescobaldi și Arcangelo Corelli, cei doi muzicieni au reușit să creeze o atmosferă aparte care i-a purtat pe cei din sală în lumea magică a barocului german și italian. Cei doi muzicieni au fost protagoniștii unei seri la care au luat parte numeroase personalități ale vieții culturale, academice, diplomatice și politice.

Pentru a doua oară invitat să celebreze Ziua Națională a Italiei printr-un concert, Alexandru Tomescu a declarat:

"Este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine să pot sărbători prin muzică ziua acestei mari națiuni. Legăturile mele cu Italia sunt numeroase, în primul rând muzicale bineînțeles. Cel mai mult m-a bucurat această întâlnire cu Andrea Coen, un clavecinist remarcabil. Muzica barocă este o muzică ce, din păcate, nu se cântă atât de des pe cât ar fi frumos să se cânte în România. A fost pentru mine prima experiență de acest fel în care am coborât acordajul viorii foarte, foarte mult - de la 442 sau 440, care-mi convine mie mai mult, la 412Hz, deci într-o zonă în care se deschid cu totul alte perspective armonice, perspective de sunet. A fost absolut remarcabil pentru mine."

Violonistul Alexandru Tomescu și clavecinistul Andrea Coen au avut parte de aplauze ce au durat minute bune la finalul unui recital reușit care a sărbătorit Ziua Națională a Italiei.

Jeanine Costache