Agenda de concert Înapoi

Ziua Națională a României sărbătorită printr-un concert grandios, ce explorează universalitatea luminii și legăturile internaționale

Publicat: luni, 27 Noiembrie 2023 , ora 11.47
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Asociația Tribul artistic are bucuria de a vă invita la concertul grandios ,,Ecourile luminii", susținut pe 1 decembrie, de la ora 19, la Sala Capitol, sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Spătaru.

Concertul marchează finalul proiectului Eufonic Motions, derulat pe parcursul a mai multor luni, prin care au fost explorate dimensiunile universale ale luminii și legăturile istorice între spațiul norvegian și cel românesc, prin schimburi de experiență, masterclass-uri și concerte, susținute de muzicieni din cele două țări.

Astfel, la finalul acestui proiect, pe scena Sălii Capitol vor urca cele două coruri: Voces Timisienses (România) și Edvard Grieg Korene (Bergen), precum și Tymes Orchestra, oferind un moment inedit, ce marchează legăturile muzicale internaționale și strânsa colaborare transfrontalieră. Programul este unul deosebit, publicul având ocazia de a audia două lucrări în primă audiție absolută, scrise în schimburile de experiență realizate în cadrul proiectului, de către compozitoarea Sabina Ulubeanu (Frozen Echoes) și de compozitorul Ketil Hvoslef (Psalm 143).

Despre procesul de creație și perioada de rezidență în Bergen, Sabina Ulubeanu a spus:

"Norvegia reprezintă locul ideal pentru a putea explora trei surse majore de inspirație ale creației mele, și anume lumina, natura și caracterul transnațional al culturii ce poate fi redat muzical prin cel mai direct instrument pe care îl cunoaștem: vocea umană. (...) Căutarea luminii reprezintă o constantă în viața mea de creator, încă din anii studenției fiind preocupată de cum pot surprinde irizațiile celeste - în lucrarea «Vers le Ciel» pentru violoncel solo, sau fațetele luminii de apus preschimbate în sunet din lucrarea pentru trio «Soleil sur le Cloches». (...) Mai importantă este puntea cu orașul Timișoara, pe care am avut șansa să îl explorez în toate anotimpurile, absorbind lumina sa specifică emanată atât de situarea geografică, cât și de oamenii săi extraordinari. Aceluiași gen de proces intenționez să mă dedic în cazul în care voi merge la Bergen, unde există o comunitate locală impresionantă de muzicieni. Oportunitățile de schimburi de idei, posibilitatea de a documenta lumina specifică a orașului în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 ar veni pe un fond timișorean deja consolidat, integrat, și pe o preocupare antropologică cu rezultate deja consacrate."

Program:

Partea I - Cor a cappella

Ave maris stella - E.Grieg

En svane - E.Grieg arr. P.Robinson

Våren - E.Grieg arr. D. Hansford

Frozen Echoes - S. Ulubeanu (p.a.a) | lucrare scrisă în timpul schimbului de experiență din cadrul proiectului "Eufonic Motions"

Psalm 143 - K. Hvoslef (p.a.a) | lucrare scrisă în timpul schimbului de experiență din cadrul proiectului "Eufonic Motions"

Partea II - Orchestra & Corurile

Gabriel Fauré - Requiem op. 48, 1889 (editat de M. Rigaudière)

Soliști: Hilde Veslemøy Hagen - soprana; Lucian Onița - bas

Biletele pot fi achiziționate de aici: https://www.entertix.ro/evenimente/19631/ecourile-luminii-1-decembrie-2023-sala-capitol-timisoara.html?fbclid=IwAR1Lnb2B7ftmW-fS8kGDcdDcsG_nTD9OQYdp5mfegliO-9QjcDWtpf7fj54, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.