Agenda de concert Înapoi

Ziua Națională a României - 1 decembrie - Copenhaga - Violonistul Alexandru Tomescu va interpreta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu împreună cu pianista Sînziana Mircea, Imnul României

Publicat: miercuri, 24 Noiembrie 2021 , ora 17.18


Ambasada României în Regatul Danemarcei va marca în acest an Ziua Națională a României - 1 Decembrie, printr-un concert extraordinar susținut de către celebrul violonist Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezur, alături de talentata pianistă Sînziana Mircea. Concertul prezentat se numește "Odă Bucuriei"- celebra Simfonie a 9-a de Ludvig van Beethoven, transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, pe versuri de Friedrich Schiller, program ce a fost prezentat publicului din România în ediția a XI-a a Turneului Internațional Stradivarius 2021.

Imnul României, într-o abordare unică, va fi interpretat de Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu acompaniat la pian de pianista Sînziana Mircea, în preambulul concertului susținut în incinta uneia dintre locațiile istorice cu tradiție din statul de reședință, Sølyst - Den Kongelige Skydebane, în prezența unui public numeros alcătuit din oficiali ai țării gazdă, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în capitala daneză, ai instituțiilor și organizațiilor internaționale, ai mediului de afaceri și academic, precum și ai comunității de români din Danemarca. Recitalul va fi transmis, totodată, și live pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României la Copenhaga.

"Organizarea acestui recital extraordinar la Copenhaga cu ocazia Zilei Naționale a României este un prilej de imensă bucurie. Într-un an cu o încărcătură emoțională deosebită în întreaga lume, în contextul generat de pandemia de Covid-19, mesajul muzical transmis de Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, la mai bine de 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven reprezintă un îndemn la pace, solidaritate și speranță, simboluri europene mai actuale ca niciodată. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi romani, oriunde v-ați afla! " declară Alexandru Grădinar, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda.



"ODĂ BUCURIEI" - Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Suntem profund recunoscători și onorați că iată putem duce mesajul bucuriei și prieteniei și publicului de la Copenhaga, chiar de ziua noastră, a tuturor Românilor indiferent de unde ne aflăm. La mulți ani, România! La mulți ani, Români!"- declară Violonistul Alexandru Tomescu.

Interpretarea Imnului Național va precede Concertul "Odă Bucuriei", un program de 75minute,renumit și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller. Simfonia a9a este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven, renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache: "Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui."

Simfonia este formată din patru părți: Allegro Ma Non Troppo /Scherzo /Adagio Molto e Cantabile /Finale -cor interpretând Odă Bucuriei.

Pianiasta Sînziana Mircea declara "Sunt extrem de emoționată și am un sentiment de bucurie și recunoștință imensă că împreună cu Maestrul Alexandru Tomescu mă aflu aici, pentru prima dată la Copenhaga, și vom aduce această propunere muzicală- Simfonia a 9a - "ODĂ BUCURIEI" de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian după Hans Sitt. Cred că Bucuria și Prietenia sunt cele mai puternice emoții ale unui om și vă invităm să le trăim împreună prin muzică. La Mulți ani, România!"

Evenimentul Zilei Naționale a României - 1 Decembrie, organizat de Ambasada României la Copenhaga, Regatul Danemarcei, este posibil cu sprijinul Therme București.

Alexandru Tomescu - Violonist - Solist Concertist al Orchestrei Radio România. Cariera sa muzicală fructuoasă se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre - Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul și l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Artistul consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism și inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Totodată violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activități culturale și educaționale existente la Academia de Muzică și Arte frumoase "George Enescu" de la Mihăileni/jud. Botoșani. Aici au loc an de an o serie de Masterclass-uri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate, dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava, Iași, Piatra-Neamț.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acestafie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile și radiourile de specialitate și nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical - "Ascultă 5 minute de muzică clasică" și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica "George Enescu", Alexandru a câștigat din nou în luna noiembrie a anului 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur până în 2023.

Sînziana Mircea - Pianistă cu o cariera artistică bogată pe plan internațional, fiind prezenta pe mari scene din Europa, Asia și America de Nord. Debutul său pe scena Ateneului Roman a avut loc la fragedă vârsta de 7 ani, urmat de debutul în SUA la 11 ani și un turneu pe continentul nord amercian la 14 ani. La numai 20 de ani a concertat la Tokyo Metropolitan Theatre, precum și la St Martin-in-the-Fields Londra. Patru ani mai târziu, Sînziana a debutat la Carnegie Hall din New York.

Arta pianistică a artistei s-a format sub îndrumarea unor mari personalităţi precum Aldo Ciccolini, Ronan O'Hora, Pascal Roge, Boris Petrushansky, Verona Maier. Aceasta şi-a început studiile la Bucureşti sub îndrumarea profesorilor Elena Dumitrescu, Olga Szel, Stela Dragulin. Ulterior, a obținut diploma de licență cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Köln (Germania) și diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra (Marea Britanie), cu o bursă generoasă oferită de Steinway & Sons UK. De asemenea, a studiat la Accademia Pianistica Imola (Italia). Pe lângă studiile muzicale, în 2018 Sînziana a obţinut diploma de masterat în Managementul Artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano și a fondat la Bucureşți MuseArt Academy.



Sînziana Mircea, singurul pianist român desemnat "Young Steinway Artist" de către celebra casa producatoare de piane de concert (2017), este și prima câștigătoare din România a Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum și a premiului Academiei Internaționale de Pian din Miami (2016). În anul 2019, Sînziana și-a îmbogățit portofoliul de distincții câștigând mai multe premii printre care Premiul I la "Golden Classical Music Awards" - celebrat printr-o nouă prezența pe scena Carnegie Hall New York (2019), precum și două Premii I la Concursul Internațional "Grand Prize Virtuoso" - edițiile Salzburg și Amsterdam (2019). În anul 2020, Sînziana a lansat cel de-al treilea album intitulat "Fortuna - Piano Sensation", alcătuit din compoziții realizate și interpretate chiar de ea. Acest album reprezintă singurul disc lansat după mai bine de 30ani de legendara casă de discuri Electrecord cu un pianist român în calitate de interpret și compozitor. Compozitiile sale au atras atenția canalelor de radio de specialitate din întreaga lume, fiind difuzate atât în Europa, cât și în SUA. În anul 2019, Sînziana a realizat un amplu turneu în Japonia, urmat de turneul european "Imagine Chopin", în care și-a prezentat și propriile compoziții. Recitalul susținut la Sala Radio din Bucuresti în cadrul turneului a fost înregistrat și difuzat de Radio Romania Muzical. Ulterior, recitalul a fost difuzat de BBC Radio 3 si EBU, fiind capul de afiș pentru doua editii ale emisiunii "Through the night" în 2020 și în 2021. Astfel, în mod excepțional acest recital a fost difuzat de doua ori în mai puțin de sapte luni, integral, în rețeaua EBU - European Broadcasting Union (12 tari europene) , într-o emisiune cu peste un milion de ascultatori, atragând atenția prin originalitatea repertoriului și a interpretării. Înregistrarile sale au fost de asemenea difuzate de-a lungul timpului de RAI3 Italia, Musique3 Belgium, Riverwest Radio Wisconsin USA și au intrat în Fonoteca de Aur a Radio România.

De-a lungul anilor, Sînziana Mircea a concertat alături de numeroase orchestre, precum şi în festivaluri prestigioase dintre care amintim Festivalul George Enescu, Turneul Internațional Stradivarius alături de Alexandru Tomescu şi Omar Massa, Festivalul "Palermo Classica", "MusicaRiva Festival" (solistă a Washington DC Youth Orchestra).



Detalii se pot găsi pe pagina: facebook&instagram/AlexandruTomescuOficial

facebook&Instagram/Sinziana.Mircea