Evenimentele săptămânii Înapoi

Ziua culturii naționale la Radio România Muzical

Publicat: luni, 9 Ianuarie 2017 , ora 14.51

Pe 15 ianuarie 2017, la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrări ale unor celebri interpreți români și lucrări ale celor mai importanți compozitori autohtoni.

În cadrul emisiunilor Allegro de week-end și Grădina de sunete (orele 7.00-9.50 și 10.30-12.30), aveți întâlnire cu muzica creată de Paul Constantinescu, Sigismund Toduță, Marțian Negrea, George Enescu, dar și cu mari nume de interpreți români: Mihaela Ursuleasa, Ludovic Bacs, Elena Ganțolea, Horia Andreescu, Alexandra Dariescu, Radu Lupu, Constantin Silvestri, Cristian Mandeal.

Emisiunea Cutia cu amintiri (orele 16.00-17.00) aduce o înregistrare emblematică a Simfoniei fantastice de Hector Berlioz, realizată sub bagheta dirijorului Ionel Perlea de Orchestra Simfonică din Bamberg.

Soprana Angela Gheorghiu, una dintre marile voci ale prezentului, este protagonista unui Portret nonconfomist (orele 17.30-18.00).

Iar la Planeta jazz (orele 18.00-19.00), etno-jazzul este în prim plan, cu nume ca Johnny Răducanu, Aura Urziceanu și Maria Răducanu.

De la ora 19.00, Radio România Muzical transmite în direct de la Sala Radio concertul Dinu Lipatti 100 susținut cu ocazia Zilei Culturii Naționale de Orchestra Națională Radio, dirijor Cristian Oroșanu, avându-i soliști pe pianiștii Sergiu Tuhuțiu și Matei Rogoz și pe pe soprana Teodora Gheorghiu. Recită actorul Ion Caramitru. Eveniment organizat de Radio România în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

De la ora 21.30, Opera în interpretări de referință aduce o înregistrare a operei Andrea Chenier de Umberto Giordano, realizată în anul 1971 de câteva dintre marile nume ale teatrului liric românesc: Cornel Stavru, Nicolae Herlea, Maria Slătinaru, printre alții.