Agenda de concert Înapoi

"Zbor spre lumină", concert coral la Filarmonica "George Enescu"

Publicat: joi, 28 Aprilie 2022 , ora 13.27


Filarmonica "George Enescu" organizează marți, 3 mai 2022, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, concertul coral extraordinar intitulat "Zbor spre lumină", susținut de Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Ion Prunner. Pe scena Ateneului vor evolua: Maria Bîldea (pian), Rafael Butaru (vioară), Andrei Licareț (pian), Eduard Antal (orgă). Programul este alcătuit din lucrări de Johannes Brahms, Olivier Messiaen, Charles Marie Widor, Wolfgang Amadeus Mozart, Constantin Silvestri, Claude Debussy, Gustav Holst, Ola Gjeilo, Louis Vierne, Arnold Schoenberg. "Concertul intitulat Zbor spre lumină se dorește a fi un imn adresat bucuriei de a trăi, de la visul nocturn la bucuria spirituală a luminii pe pământ", a declarat dirijorul Iosif Ion Prunner.


Marți, 3 mai 2022, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00 - 21:00

Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor

IOSIF ION PRUNNER

Își dau concursul

MARIA BÎLDEA - harpă

RAFAEL BUTARU - vioară

ANDREI LICAREȚ - pian

EDUARD ANTAL - orgă


Program

Johannes Brahms - In stiller Nacht

Olivier Messiaen - O sacrum convivium

Charles Marie Widor - Simfonia nr. 9, cu orgă, op. 70, Gotica, p. a II-a

Wolfgang Amadeus Mozart - 6 nocturne

Constantin Silvestri - Nacht und Träume

Claude Debussy - Clar de lună

Gustav Holst - 3 imnuri corale vedice

Ola Gjeilo - Serenity

Louis Vierne - Hymne au soleil, op. 53

Arnold Schoenberg - Friede auf Erden, op. 13


Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon:

021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 50 lei

Categoria II: 45 lei

Categoria III: 40 lei


CORUL FILARMONICII "GEORGE ENESCU"

Înființat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii "George Enescu" i-a avut la conducerea sa pe Ștefan Mureșianu, D.D. Botez, Vasile Pantea. Când legendarul Constantin Silvestri a înființat Corul, se simțea nevoia stringentă a unei recuperări, susținută și de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski. Începând cu 1990, Corul Filarmonicii "George Enescu" a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner, membru și continuator al unei familii renumite de muzicieni și oameni de cultură din România. Printre succesele notabile înregistrate se numără și colaborările cu orchestre și dirijori de calibru internațional în cadrul Festivalului "George Enescu": Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) și Vladimir Jurovski și Orchestra Filarmonicii din Londra (2017).


MARIA BÎLDEA

Maria Bîldea s-a născut în București și a început să studieze harpa la opt ani, la Liceul de Muzică "George Enescu". La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. A absolvit Academia de Muzică din București în 1986. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul "Dust in time", împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa și "Alexander" (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat și cvartetul "Aeolian Harps" și este membru fondator al "Kyklos Ensemble".


RAFAEL BUTARU

Violonistul Rafael Butaru este licențiat alAcademiei "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca și în prezent este concertmaistru al Operei Naționale din București și al Filarmonicii "George Enescu". De-a lungul carierei concertistice a colaborat cu muzicieni de prestigiu, precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina. Activitatea sa solistica include concerte susținute alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret și Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea. Împreună cu ansamblul ArGenTango a susținut două turnee naționale și a înregistrat un compact disc Live at Sala Radio. Este membru al Ludens Piano Trio și al ansamblului de muzica veche I Ludici alături de care concertează frecvent în cadrul festivalurilor SoNoRo, Vara Magică și Enescu și Muzica lumii.


ANDREI LICAREȚ

Născut la București, Andrei Licareț a început studiile de pian cu tatăl său, Nicolae Licareț, la vârsta de 5 ani. A urmat cursurile Liceului de Muzică "George Enescu" din București, unde a studiat cu Gabriela Enășescu. La Universitatea de Muzică București, i-a avut ca profesori pe Viniciu Moroianu, Dana Borșan, Steluța Radu, Șerban Soreanu și Dan Dediu. Și-a continuat apoi studiile cu doi dintre cei mai mari profesori de pian, Jacques Rouvier, la Conservatoire Supérieur de Musique et de Danse de Paris și la Universität der Künste Berlin, precum și cu legendarul pianist Leon Fleisher la Peabody Consevatory din Baltimore. Andrei Licareț a obținut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales și București Yamaha și a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. A susținut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varșovia, Bruxelles, Madrid, New York, Washington D.C., Boston, Houston etc.


EDUARD ANTAL

Până la admiterea la Conservator, Eduard Antal a fost autodidact, motiv pentru care el consideră acest lucru ca fiind una din cele mai mari reușite din cariera lui de până acum. A concertat sub bagheta unor dirijori importanți precum Konrad von Abel, Giulio Prandi și a făcut parte din orchestrele "Universitaria", "Concerto", "Barockerii". În anul 2017 și-a propus să lucreze împreună cu cei mai importanți profesori organiști din țară, să participe la cât mai multe masterclassuri și programe de mentorat și să își achiziționeze materiale necesare studiului. Profesorul cu care Eduard studiază la UNMB este dr. Dan Racoveanu.