Evenimentele săptămânii Înapoi

Wynton Marsalis, 'Jazz at Lincoln Center Orchestra' și Orchestra Națională Simfonică a României, sub bagheta lui Cristian Măcelaru la Concertele RRM

Publicat: marți, 26 Octombrie 2021 , ora 15.53

În perioada 1-4 iulie 2021, celebrul trompetist Wynton Marsalis și "Jazz at Lincoln Center Orchestra" au susținut o serie de concerte, în cadrul celei de-a XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI. În 2 iulie, muzicienii americani au evoluat la Sala Radio, împreună cu Orchestra Națională Simfonică a României, avându-l la pupitru pe dirijorul Cristian Măcelaru. A fost o seară electrizantă, în care, muzicienii americani au evoluat în formație completă pentru prima dată de la debutul pandemiei.

"Este o onoare pentru mine să fiu aici și să aflu mai multe despre cultura României. E o binecuvântare să putem cânta din nou, după pandemie. Îți lipsește fântâna doar atunci când seacă", a declarat Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan, într-o conferință de presă susținută în debutul turneului.

În prima parte a serii de 2 iulie 2021, publicul de la Sala Radio i-a putut admira pe Wynton Marsalis și "Jazz at Lincoln Center Orchestra" într-un micro-recital de piese swing și blues, aducând atmosfera specifică muzicii originare din New Orleans. Muzicienii americani i-au avut parteneri pe instrumentiștii din Orchestra Națională Simfonică a României, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, dirijorul român cu cea mai spectaculoasă carieră la nivel internațional. Înainte de a aborda simfonia Jungla -scrisă de Wynton Marsalis - motivul pentru care s-au aflat toți muzicienii pe scena Sălii Radio, Orchestra Națională Simfonică a României, pentru prima dată după lunga pauză impusă de pandemie, într-o formulă extinsă, a oferit publicului o probă de virtuozitate, interpretând uvertura "Carnavalul" de Antonin Dvorak.

Cu "Jazz at Lincoln Center Orchestra" amplasată în mijlocul Orchestrei Naționale Simfonice a României, seara a continuat cu Simfonia "Jungla". Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la înfințarea orchestrei, Simfonia "The Jungle" a avut premiera parțială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Națională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru, a avut loc pentru prima oară la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019.

"The Jungle este o piesă pe care am ascultat-o prima dată interpretată de Filarmonica din New York și m-am îndrăgostit imediat de ea. Wynton aduce cu el o istorie întreagă a muzicii de jazz. Fiecare frază muzicală se referă la o persoană, la un sentiment. El încurajează muzicienii să caute sensuri în afara partiturii, pentru că muzica lui are o latură emoțională foarte puternică", a declarat Cristian Măcelaru, dirijorul serii de 2 iulie 2021 de la Sala Radio.

Selecțiuni din acest concert extraordinar puteți asculta Joi 28 octombrie 2021, la Concertele Radio România Muzical (ora 19.00).

Jeanine Costache