Agenda de concert Înapoi

Wiener Kammersymphonie în Stagiunea Beethovenescu

Publicat: marți, 11 Februarie 2020 , ora 14.40

Capodopere beethoveniene într-o versiune inedită, special aranjate pentru cvintet de coarde. Muzicieni "cu intonație instrumentală, timbru catifelat și profunzime descriptivă fără rival" (Giornale dell'Umbria), membrii Wiener Kammersymphonie susțin un concert unic în România, la invitația Filarmonicii de Stat Sibiu și a Forumului Cultural Austriac București. Eveniment-reper în cadrul Stagiunii Beethovenescu 2020-2021, recitalul va avea loc pe 22 februarie, ora 19.00, la Sala Thalia din Sibiu (Strada Cetății 3-5).

Wiener Kammersymphonie propune două dintre lucrările cele mai somptuoase din creația lui Ludwig van Beethoven - "Uvertura Coriolan, opus 62" (compusă în 1807) și "Simfonia a VIII-a, opus 93" (concepută în 1812). Ansamblul - exclusiv de coarde - "aduce în fața publicului măreția simfonică a lui Beethoven. Lucrul cel mai remarcabil în cazul instrumentelor utilizate este așa-numita coardă a cincea, ceea ce a conferit sunetului o adâncime uneori incomensurabilă. Muzicienii au reușit cu adevărat să creeze sugestia unei mari orchestre", spunea Jan- Willem van Ree, directorul artistic Edesche Concertzaal (Ede, Olanda). În programul concertului de la Sibiu, mai figurează două piese austriece ce vor fi ascultate în premieră în România: "Al doilea Cvintet de Coarde" de Johanna Doderer (2008) și "Portret în trei culori", compus în 2012 de Stefan Pelzl, special pentru Wiener Kammersymphonie.

Ansamblul Wiener Kammersymphonie înseamnă Sergio Mastro (violoncel și conducere artistică), Lukas Medlam (vioară), Matyas Andras (vioară), Nebojsa Bekcic (violă), Damían Posse (contrabas) - muzicieni de înalt talent, ce trăiesc și își desfășoară activitatea la Viena. Creat în 2006 și intrând în forță pe scena clasică internațională cu o serie de concerte Mozart în Spania, cvintetul abordează un repertoriu amplu, de la clasicii secolului 19 până la compoziții contemporane, interpretând adesea lucrări ale unor compozitori (pe nedrept) uitați sau neglijați. Membrii Wiener Kammersymphonie își revendică preferința pentru creațiile lui Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart pe care le abordează în versiuni originale în întreaga Europă (Spania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Olanda, Danemarca etc.), dar și în America de Sud (Brazilia, Argentina, Chile, Columbia, Peru, Uruguay, Panama ș.a.).