Cronici Înapoi

'Vrei sa fii... meloman?', la final

Publicat: marți, 5 Noiembrie 2019 , ora 10.11

De ce iubim muzica?

În perioada 1-3 noiembrie 2019, la Arad, a avut loc cea de-a cincea ediție a Concursului Regional "Vrei să fii... meloman?", concurs coordonat de prof. Georgiana MARIA de la Liceul Teoretic "Adam Müller Guttenbrunn" Arad și prof. Victor MARIA de la Colegiul de Arte "Sabin Drăgoi" Arad. Concursul s-a bucurat de sprijinul organizatoric al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Centrului Cultural Municipal Arad și Radio România Muzical.

Competiția, înscrisă în Calendarul Activităților Educative Regionale al Ministerului Educației Naționale, a atras numeroși participanți, atât din județul Arad, cât și din județele Bacău, Bihor, Cluj, Timiș, Vrancea și municipiul București care, în urma prezenței la concurs și-au manifestat aprecierea și intenția de a reveni la ediția următoare.

Concursul s-a desfășurat în sala festivă a Colegiului de Arte "Sabin Drăgoi". În prima zi participanții la concurs, elevi și profesori, au participat la un atelier interactiv, apoi au audiat un concert în sala Filarmonicii din Arad. În cea de-a doua zi a concursului, după cuvântul de bun venit din partea organizatorilor și a doamnei inspector pentru activități educative prof. Camelia Moler, a început concursul cu secțiunile "Ascultăm împreună!" (echipe), "Tineri melomani" și "Sunt cel mai pasionat!" (individual), "Muzică și computer" - participare directă (materiale powerpoint și filme) urmate de deliberarea juriului și premierea pe secțiuni. În continuare, participanții, profesorii îndrumători și voluntarii din echipa de organizare au oferit participanților o seară surpriză - activitate recreativă, în cadrul căreia participanții au socializat, au schimbat impresii și au creat legături de prietenie.

Cele 5 secțiuni ale concursului au reunit, prin participare directă sau la distanță (la secțiunile de artă plastică și creație literară) 280 de elevi și 46 profesori îndrumători de la 25 de școli din 7 județe: Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Timiș, Vrancea și municipiul București.

Concurenții și-au etalat cunoștințele muzicale într-o serie de probe, unde pe lângă acestea a contat viteza de reacție și munca în echipă. De asemenea, au avut ocazia de a de exprima și în scris, desen sau folosind mijloacele digitale, realizând lucrări extraordinare pe teme muzicale. Audițiile muzicale propuse concurenților au fost oferite de Radio România Muzical, prin proiectul național Ascultă 5 minute de muzică clasică.

Juriul a fost alcătuit din doamnele inspector prof. Camelia MOLER și prof. Andrada MARCU din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad, prof. Carmen ȘUTEU, prof. Maria Nicoleta BROLA, prof. Victor MARIA și prof. Anda TĂMAȘ de la Colegiul de Arte "Sabin Drăgoi", prof. Diana ȘIMONCA și prof. Camelia CIRCA-CHIRILĂ de la Colegiul Național "Moise Nicoară" și prof. Lavinia CHIȘ, prof. Cristina BUSU și prof. Simona STOICA de la Liceul Teoretic "Adam Müller Guttenbrunn". Alături de premiile și mențiunile acordate de juriu, Radio România Muzical a acordat premii speciale celor mai buni concurenți la audiții muzicale, iar Filarmonica de Stat Arad a acordat un premiu special celui mai bun interpret din concurs, premiu constând în posibilitatea de a evolua în cadrul unui concert educativ pentru elevi, pe scena Filarmonicii.

În timpul concursului s-a conturat și cel de-al patrulea număr al revistei concursului "Trepte spre muzică", colectivul de redacție fiind format din elevi ai Liceului Teoretic "Adam Müller Guttenbrunn", coordonați de d-na prof. Cristina HANȚ.

Acum la finalul celei de-a cincea ediții a concursului ,,Vrei să fii... meloman?" putem afirma, cu multă siguranță, că sunt din ce în ce mai mulți pasionați de muzică printre tineri (peste 250 de concurenți e un număr impresionant, de participanți, nu-i așa?)... Această manifestare este, în primă instanță, o întâlnire a iubitorilor de muzică din școlile nevocaționale, cu alte cuvinte, o întrunire a celor care, printre teme și activitățile școlare, găsesc timp pentru iubirea de muzică. Tema acestei ediții - "De ce iubim muzica? - Romantismul muzical" a însemnat deschiderea de noi orizonturi spre cunoașterea celei mai iubite perioade din istoria muzicii. Ne-au demonstrat-o tinerii participanți, prin dăruirea cu care s-au pregătit și au participat la acest proiect.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în acest proiect: partenerilor noștri, echipei de organizare, participanți, profesori îndrumători. Să ne vedem cu bine la următoarea ediție, la începutul lunii noiembrie 2020!

prof. Georgiana și Victor MARIA; prof. Cristina HANȚ