Interviuri Înapoi

Voicu Enăchescu, dirijorul Corului 'Preludiu', despre un nou premiu internațional

Publicat: marți, 22 Mai 2012 , ora 16.19

 

În perioada 15-19 mai 2012 s-a desfășurat la Bialystok, în Polonia, Festivalul de muzică religioasă ortodoxă - ediția cu numărul 31. Corul Preludiu dirijat de Voicu Enăchescu a obținut premiul I la categoria «Coruri profesioniste». Cu mai multe detalii, dirijorul Voicu Enăchescu.

 

 

Cum s-a desfășurat festivalul și ce ansambluri au mai participat?

Am fost invitat la Festivalul de muzică religioasă ortodoxă în urmă cu aproape un an. Organizatorii au insistat să ajungem la acest festival. Am avut surpriza să constat că la această manifestare s-a prezentat un număr foarte mare de coruri, având un nivel artistic foarte ridicat. Enunț numai câteva formații din Rusia, Ucraina, țările baltice - au fost prezente Estonia, Letonia și Lituania, apoi coruri din Belarus, Bosnia-Herțegovina, Polonia, Republica Moldova. Satisfacția noastră e cu atât mai mare cu cât în acea masă imensă de coruri slave, Corul "Preludiu" a reușit să se impună, câștigând Premiul I, într-o competiție de foarte bună calitate.


Cum ați alcătuit programul pe care l-ați prezentat pe scena festivalului?

Important pentru noi era să prezentăm într-un festival internațional muzica religioasă ortodoxă. Am început cu câteva cântări bizantine, apoi o lucrare mai modernă, un Axion scris foarte inspirat de compozitorul Dan Dediu, câteva lucrări din repertoriul rus și, ultima piesă care, de altfel, cred că a lăsat o impresie foarte bună, a fost o lucrare pe care am primit-o cu două săptămâni înainte de festival, de la organizatori, care ne-au rugat în mod special să o includem în programul nostru.


Ce evenimente figurează acum în agenda Corului "Preludiu"? Ce proiecte aveți în pregătire?

În 26 mai 2012 avem un concert la Centrul cultural de la Topoloveni, la invitația oficialităților orașului, apoi în 28 mai, la Biserica Sf. Elefterie din București, în cadrul Stagiunii permanente "Paul Constantinescu", organizată de Asociația Națională Corală. După aceea începem pregătirea pentru turneul-concurs de la Beijing, care se va desfășura între 14 și 23 iulie.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc