Interviuri Înapoi

Voicu Enăchescu - 70

Publicat: vineri, 24 Mai 2013 , ora 14.09

Vineri, 24 mai 2013, dirijorul Voicu Enăchescu a împlinit 70 de ani. Cu această ocazie domnia sa ne-a acordat un scurt interviu:


La mul
ți ani, domnule Voicu Enăchescu!

Mulțumesc.


Activitatea dumneavoastră se suprapune pentru mai bine de patru decenii cu existența Corului de cameră "Preludiu". Cum vedeți astăzi această legătură dintre maestru și ansamblu?

După 40 de ani de existență ai corului sigur că toate relațiile - și umane și profesionale - s-au cimentat în așa măsură încât eu nu-mi văd rostul fără Corul "Preludiu" și, probabil că și coriștii din Corul "Preludiu" sunt atașați de dirijor.


Destinul artistic al fiecărui muzician este marcat de influența unor mari maeștri. Care sunt, în cazul dumneavoastră, aceste personalități?

Au fost câteva modele de-a lungul vieții care chiar mi-au determinat cariera ulterioară și aș începe cu unul dintre cei mai înzestrați dirijori de cor pe care i-a avut țara românească și care a fost dirijorul meu în copilărie, adică Ion Vanica. Apoi, am avut prilejul să mă aflu alături, mai multă vreme, de maestrul Dorin Pop de la Cluj, de la Corala "Capela Transilvanica", de la care cred că am reușit să "fur" - pentru că așa se spune în meseria noastră, așa mi-a spus și domnia sa, întrebându-l cum se întâmplă și ce se întâmplă: "Nu știu ce să spun. Uite-te și tu cum și ce fac și dacă vrei să faci ca mine, faci ca mine!" Și apoi ar mai fi încă doi dirijori de cor care mi-au influențat cariera și care au constituit la un moment dat chiar modele pentru activitatea mea: Nicolae Ciobanu - cunoscutul dirijor, din vremea aceea, de la Corul Universității, unde mi-am început ucenicia - și profesorul din conservator - Petre Crăciun.


Ce evenimente cuprinde în perioada următoare agenda dumneavoastră?

Prima apariție publică ca Corului "Preludiu" va fi în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, într-un concert care va avea loc la noi la sediu, la Centrul național de arte "Tinerimea română", în ziua de 28 mai. Apoi vom face un periplu pe la festivalurile corale din țară - cele care mai există încă: la Pitești, la Festivalul "Dumitru Georgescu Chiriac" la sfârșitul lunii iunie, la Focșani, la Festivalul "Pastorala", în prima jumătate a lunii iulie, apoi, în perioada august probabil că vom face o deplasare în Germania.

Alexandra Cebuc