Evenimentele săptămânii Înapoi

Vladimir Ashkenazy și Orchestra 'Philharmonia' în direct de la Londra - 19 aprilie

Publicat: vineri, 10 Aprilie 2015 , ora 10.25

Un eveniment de excepție se prefigurează la "Royal Festival Hall": Vladimir Ashkenazy la pupitrul Orchestrei "Philharmonia" din Londra aduce în atenția publicului ceea ce-i place să dirijeze mai mult, adică muzică rusească. Între "Reverie" op. 24 de Aleksandr Skriabin și Simfonia "Manfred" op. 58 în si minor de Piotr Ilici Ceaikovski vom avea parte, însă, și de o pagină concertantă mozartiană cu Eric Silberger - solist. Violonistul american are doar 27 de ani, este câștigătorul unor concursuri de top, precum "Ceaikovski"- Moscova și "Michael Hill" - Noua Zeelandă, ambele premii obținându-le în 2011. Nume cu greutate au contribuit la formarea lui, de exemplu, Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Dorothy Delay, iar acum tânărul virtuoz își etalează tot mai mult calitățile și pe marile scene europene.

Reîntâlnirea cu Vladimir Ashkenazy și Orchestra "Philharmonia", fie doar pe calea undelor, ne aduce o încărcătură emoțională aparte. Păstrăm în memorie concertele oferite în 2009 la Festivalul Internațional"George Enescu". Există o alchimie specială între dirijorul de onoare (din 2000) și acest ansamblu prestigios. Vladimir Ashkenazy nu ezită să recunoască cât de mult a fost sprijinit de membrii acestei orchestre când a avut, în sfârșit, curajul să preia bagheta dirijorală. Într-un interviu descrie episodul: "Mă scuzați, dacă gesturile mele sunt neclare! Lasă, mi-au zis ei, du-te mai departe, noi știm ce vrei". Repetau atunci Simfonia "Manfred".

O empatie ieșită din comun, o simplitate vecină cu umilința în felul de a se comporta, sunt calități rare pentru un muzician de talia lui. În 2007, când a împlinit 70 de ani, casa de discuri Decca i-a reeditat toate înregistrările într-o colecție de 50 de CD-uri.

Scena europeană în direct de la Londra - duminică, 19 aprilie de la ora 21,30.

Monica Cengher