Agenda de concert Înapoi

Virgil Nemoianu și Sorin Lavric - dialog: Agonia spiritului

Publicat: marți, 11 Noiembrie 2014 , ora 15.50

Luni, 17 noiembrie 2014, ora 19:00, la Ateneul Român (Str. Franklin nr. 1-3) va avea loc dialogul Agonia spiritului, între Virgil Nemoianu și Sorin Lavric.

La Ateneu, un cărturar cu anvergură enciclopedică (Virgil Nemoianu) și un scriitor de formație filosofică (Sorin Lavric) vor vorbi despre criza spiritului în societatea română. Nu va fi o șuetă în care se vor schimba amabilități plictisitoare, ci un dialog intens în marginea câtorva teme stringente: 1) ce este un act spiritual; 2) unde găsim modele spirituale pentru tineri; 3) de ce modelele sunt ignorate astăzi.

Ce pot face Virgil Nemoianu și Sorin Lavric în fața acestor crize? Le pot numi și le pot pune diagosticul, confirmând că, atunci când e vorba de adevăr, frumusețe și bine, intelectualii nu pot abdica de la câteva reguli elementare de onestitate culturală. Tocmai de aceea agonia spiritului, departe de a fi un indiciu sumbru a ce va urma, poate fi semnul unei însănătoșiri a generațiilor tinere.


Virgil Nemoianu
este născut la București, dar trăiește de aproape 25 de ani în Statele Unite. Deține Catedra specială "William J. Bayron Distinguished Professorship" la Universitatea Catolică din capitala Statelor Unite. A mai predat la universități din București, Londra, Cambridge, Amsterdam, Cincinnati și California (Berkeley), a ținut conferințe și a prezentat comunicări la circa 50 de universități din Europa și din America de Nord. Este autor a peste 15 cărți și 600 de articole și recenzii apărute în România, Elveția, Anglia, Statele Unite, Olanda, Canada, Germania, Ungaria și în alte țări. Domeniile sale de specialitate sunt romantismul european, teoria literaturii și istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea și al XX-lea. Lucrări literare: Simptome (1968) și Arhipelag interior (1994).

Deține titlul de doctor honoris causa al Universității din Cluj-Napoca. Între 1979 și 1994 a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între 1989 și 1991, prorector-asociat al aceleiași universități. Este membru al Academiei Europene de Arte și Științe. A făcut parte din conducerea secției de romantism comparat și a secției de studii europene a Asociației de Limbi Moderne din Statele Unite. În prezent este vicepreședinte al Asociației Internaționale de Literatură Comparată și membru în Biroul Executiv al Asociației Criticilor și Cercetătorilor Literari din SUA.


Sorin Lavric
s-a născut la 27 noiembrie 1967, la Turnu-Severin. Studii universitare la București, Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic "Carol Davila" (1987-1993) și Facultatea de Filozofie, Universitatea din București (1991-1996). Doctorat în filozofie la Universitatea din București (2005). Scrieri: Cartea de Crăciun (Humanitas, 1997); Ontologia lui Noica. O exegeză (Humanitas, 2005); Noica și Mișcarea Legionară (Humanitas, 2007) Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, Parmenide (Humanitas, 2001); Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei (H11umanitas, 2006).

Biletele pentru conferința de luni se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român.
Un bilet costă 25 de lei.
Program casa de bilete: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări accesați site-ul www.fge.org.ro