Interviuri Înapoi

Viorile lui Enescu, din nou în atenția publicului

Publicat: joi, 1 Septembrie 2011 , ora 12.29

Numele lui George Enescu se află astăzi pe multe afișe ale instituțiilor culturale din București și din țară. Chiar în ziua în care începe Festivalul Internațional "George Enescu", la sediul Muzeului Național "George Enescu" din Capitală este vernisată o expoziție inedită, menită să amintească de latura de mare interpret a marelui artist român. Viorile lui Enescu vor putea fi admirate până în 25 septembrie la Palatul Cantacuzino. De ce trebuie vizitată această expoziție, dar și ce proiecte mai are Muzeul Național "George Enescu" în perioada imediat următoare am aflat dintr-un interviu cu Laura Manolache, directoarea instituției.


Unde începe povestea viorilor lui Enescu?

În 1956, la un an după ce George Enescu a părăsit această lume, toate obiectele personale, toate instrumentele pe care le deținea în acel moment, toate manuscrisele, fotografiile și corespondența au fost înmânate Muzeului Național "George Enescu" - Muzeul Enescu de atunci - de către soția sa, Prințesa Maria Cantacuzino-Enescu. Timp de mai bine de 50 de ani, aceste instrumente aflate în patrimoniul instituției nu au fost prezentate publicului. Au fost întreținute de apreciatul lutier Iosif Pollak, au fost cântate timp de câteva decenii de profesorul și violonistul Nicolae Bilciurescu, pentru a li se menține calitatea, astfel încât viorile au fost păstrate în cele mai bune condiții.

În 2007 am dorit însă ceva mai mult: să dăm posibilitatea unui apreciat violonist român să cânte pe cea mai de preț dintre viorile aflate astăzi în patrimoniul muzeului, vioara Guarnieri, ce poartă anul de fabricație 1731, denumită "Catedrala". În urma concursului din 2007, Gabriel Croitoru cântă în public pe acest instrument. Alături de Guarnieri, Muzeul Național "George Enescu" mai deține două viori Paul Kaul - una creată anume pentru George Enescu, pe dimensiunea mâini sale, ceva mai mare decât în mod obișnuit. De asemenea, o vioară Silvestre și o copie Gaspar da Saló. Aceste cinci instrumente își așteaptă începând de joi, 1 septembrie, vizitatorii. Expoziția este deschisă în Salonul de Muzică al Muzeului Național "George Enescu" din Calea Victoriei 141, între orele 10,00 și 17,00, pe toată perioada desfășurării Festivalului Internațional "George Enescu".


Ce alte proiecte mai are Muzeul Național "George Enescu" pe durata festivalului?

Ne străduim să fim cât mai atractivi, cât mai prezenți, să avem cât mai multe evenimente atât la sediul nostru, cât și la sediile altor parteneri. De exemplu, sâmbătă, 3 septembrie, la ora 11,00, avem un vernisaj; este vorba despre expoziția pictorului Dumitru Bâșcu, fratele lui George Enescu. S-a vorbit mai puțin despre acest important artist și vă așteptăm să descoperiți în acest frate al lui George Enescu, puțin cunoscut, un extraordinar artist.

De asemenea, săptămâna viitoare, în contextul Simpozionului Internațional "George Enescu" și al celei de-a doua întâlniri a Societăților "George Enescu" din lume, mai pregătim câteva evenimente: o lansare de carte - volumul simpozionului din 2009, pe 8 septembrie. Tot în ziua de 8 septembrie, la sediul Centrului de Cultură al Republicii Ungare, expoziția "Enescu și Bartok - 130" - o colaborare a muzeului cu Arhivele Bartok de la Budapesta. Apoi, alte două lansări de carte, sâmbătă, 10 septembrie - este vorba de volumul 4 de documente din arhiva Muzeului Național "George Enescu" și de volumul retipărit semnat de regretatul profesor George Manoliu și consacrat violonisticii enesciene.

Apoi, în 15 septembrie, la Opera Națională București, cu ocazia premierei unei noi montări cu Oedipe, vom vernisa expoziția "Oedipe - 75" și, de asemenea, vom lansa noua reducție pentru pian realizată capodoperei enesciene Oedipe de compozitorul și pianistul Andrei Tănăsescu. Tot atunci vom lansa și volumul Elenei Zottoviceanu și al Georgetei Băcioiu și consacrat corespondenței purtate de George Enescu în vederea premierei pariziene a capodoperei sale. Și, nu în ultimul rând, o altă lansare de carte, pe care o pregătim pentru 23 septembrie - este o colaborare cu Editura Casa Radio - volumul "George Enescu - Un exil supravegheat", ce-l are ca autor pe Ladislau Csendes.

Interviu realizat de Petra Gherasim