Interviuri Înapoi

Violonistul Răzvan Stoica: '... împreună, să ne bucurăm de muzica lui Ceaikovski!'

Publicat: luni, 7 Octombrie 2013 , ora 14.13

Muzicianul a stat de vorbă cu noi în dimineața de luni, 7 octombrie 2013, în pauza repetiției pentru finala Concursului "New Talent" de la Bratislava. Răzvan Stoica va prezenta Concertul op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski în compania Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Slovace dirijate de Pawel Przytocki. Suntem alături de el!


În primul rând, felicitări pentru faptul că ați ajuns în această etapă a competiției. Cum a fost vineri semifinala în compania surorii dumneavoastră?

Vă mulțumesc mult pentru felicitări. Sunt foarte fericit că am ajuns până în acest punct și pentru că pot reprezenta România în acest festival. Într-adevăr, vineri a fost o atmosferă extraordinară, o atmosferă de concert. A fost un moment deosebit! Dorința și ambiția fiecărui artist este să se bucure de cât mai multe dintre aceste momente.


Dar, concret, cum a fost atmosfera, cum ați fost primiți de public interpretând cele două lucrări romantice Meditația de Ceaikovski și, foarte dificila fantezie, Carmen de Waxman?

Publicul ne-a așteptat practic cu brațele deschise. Cred că au vrut să asculte muzică mai virtuoză în această semifinală. A fost extraordinar că am putut să le dăm, practic, ceva la care se așteptau, la un moment de virtuozitate și, de asemenea, la un moment de interpretare cum a fost Ceaikovski, Meditația.


Cum vi s-a părut evoluția celorlalți semifinaliști?

Sincer să fiu, nu am apucat să-i ascult. Am fost foarte ocupați cu probele de sunet, apoi am făcut foarte multe repetiții încercând să găsim cel mai bun loc pe scenă. Având în vedere că s-a transmis și la radio, am vrut să avem un sunet foarte bun, de aceea nu am apucat să-i ascult pe ceilalți participanți, dar sunt convins că a fost un nivel foarte înalt.


În această seară, Concertul de Ceaikovski, o lucrare care vă avantajează având în vedere ceea ce s-a spus până în acest moment, anume că preferați lucrările romantice de virtuozitate. Ați repetat deja Concertul de Ceaikovski?

Desigur. Am repetat două zile Concertul de Ceaikovski; este o orchestră foarte bună, Orchestra Radio din Slovacia. De la concertul din această seară, sincer să fiu, aștept ca publicul să răspundă muzicii pe care o interpretez și împreună să ne bucurăm de muzica lui Ceaikovski. Îmi place să cred că în momentul în care ajungi pe scenă uiți de tot, iar actul acela de a interpreta, de a cânta pe scenă devine un lucru deosebit, un lucru sacru, care ne leagă cu publicul.

Interviu realizat de Ștefan Costache