Cronici Înapoi

Violonistul Maxim Vengerov invitat la Școala de Vară Cantus Mundi

Publicat: vineri, 3 August 2018 , ora 12.27
La invitația directorului de onoare al programului Cantus Mundi, dirijorul Ion Marin, violonistul Maxim Vengerov a fost prezent joi, 2 august 2018, în Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București, pentru a sta de vorbă cu copiii care au participat la Școala de Vară Cantus Mundi. Cu acest prilej, Maxim Vengerov a interpretat împreună cu pianista Polina Osetinskaya Meditație de Jules Massenet, Capriciul vienez de Fritz Kreisler și Două dansuri ungare de Johannes Brahms.

La final, copiii au cântat Imnul Cantus Mundi, dirijați de Anna Ungureanu. Potrivit organizatorilor, "Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și realizat prin implicarea voluntară a membrilor Corului Național de Cameră Madrigal. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 900 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre."


Cu acest prilej violonistul Maxim Vengerov a declarat:

"Copiii din proiectul Cantus Mundi sunt fantastici, toți copiii sunt, de altfel, fenomenali, dar aici poți să observi cât de multă dragoste a fost investită de-a lungul anilor. Aceasta este, cred, cea de-a șaptea ediție a evenimentului, pe care-l găsesc de-a dreptul miraculos! Este o modalitate de a construi o societate sănătoasă. Acești copii nu vor uita niciodată această vară, vor crește cu aceste amintiri. Așa am crescut și eu în Siberia rusească. Muzica, relațiile minunate cu ceilalți, atenția primită din partea adulților, dragostea și grija acestora - iată motivele pentru care am devenit violonist, de ce am devenit solist. Aceste semințe trebuie plantate în tinerele generații foarte devreme, la începutul dezvoltării lor. Pentru că atunci când copiii ajung la 10, 15 ani - deja e prea târziu. Ei trebuie aduși înspre muzică de la o vârstă mai mică."

Irina Cristina Vasilescu