Înapoi

Violonistul Maxim Vengerov din nou la București

Publicat: marți, 18 Septembrie 2012 , ora 13.04

Dintre artiștii al căror nume este suficient pentru a face concerte cu casa închisă, care vin în festivalul organizat de Radio România, face parte și violonistul Maxim Vengerov. A creat senzație în Festivalul Enescu, în urmă cu câțiva ani, a revenit ca dirijor în același festival, iar peste câteva zile sunteți așteptați să-l ascultați din nou cântând pe instrumentul care l-a consacrat. Unul din cei mai dinamici muzicieni ai timpului, Maxim Vengerov a colaborat cu prestigioase orchestre din marile orașe ale lumii și, păstrând respectul pentru școala rusă de interpretare, caută în permanență noi moduri de exprimare creativă. Mstislav Rostropovici, Valeri Gergiev și Daniel Barenboim sunt mentorii de la care Maxim Vengerov a învățat despre muzică, dar și despre cum poate fi pus talentul în slujba dezvoltării societății prin artă: pe lângă activitatea de interpret, violonistul susține conferințe, organizează forumuri muzicale și este profesor de onoare al mai multor instituții de profil, între care Academia Regală de Muzică din Londra.

În 27 septembrie, în Festivalul RadiRo, Maxim Vengerov cântă împreună cu Orchestra Națională Radio și sub bagheta maestrului Horia Andreescu una din cele mai dificile și mai frumoase partituri din literatura pentru vioară: Concertul în Re major de Johannes Brahms. Programul se va deschide cu Preludiu și fugă nr. 2 op. 17 de Constantin Silvestri și se va încheia cu Simfonia a 5-a în do minor de Ludwig van Beethoven.

Concertul are loc la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30 și este transmis în direct de Radio România Muzical, Radio România Cultural și Radio Târgu Mureș.