Agenda de concert Înapoi
Violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, în dublă ipostază pe scena Sălii Radio!
Violonistul LIVIU PRUNARU, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucură de dreptul de folosință asupra viorii de patrimoniu universal Stradivarius "Pachoud" din 1694 - va putea fi aplaudat la Sala Radio, într-un concert extraordinar în care se va afla într-o dublă ipostază: de solist și... dirijor!
Miercuri, 27 februarie (19.00), artistul român cu o extraordinară carieră internațională va evolua alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO și de o altă invitată specială a evenimentului: pianista LORENA ȚECU, colaboratoare la Boston University College of Fine Arts și la Conservatorul de Muzică New England din Boston. A fost selectată de Yehudi Menuhin ca pianist al Academiei de Muzică Menuhin din Elveția și a susținut turnee în toată lumea alături de Orchestra Camerata Lysy, alături de care a prezentat un concert privat la Castelul Gandolfo (Italia), pentru Papa Ioan Paul al II-lea.
Programul serii de la Sala Radio reunește creații semnate de trei mari compozitori: trei sonate create de Mozart (Sonata da Chiesa în Mi bemol major, Sonata da Chiesa în Si bemol major, Sonata da Chiesa în Fa major), Haydn - Concertul pentru vioară, pian și orchestră de coarde în Fa major și două compoziții ce poartă semnătura lui Mendelssohn - Capriccio în mi minor și Concertul pentru vioară, pian și orchestră de coarde în re minor.
LIVIU PRUNARU, câștigător a numeroase competiții muzicale de mare valoare, și-a construit o bogată carieră internațională: apariții solisticealături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.
Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile orașe ale lumii și este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, ca cele din Bruxelles, Buenos Aires, Flandra, Evian, Atena și Salzburg. În fiecare toamnă a ultimilor ani, artistul a fost aplaudat în multe orașe ale țării în cadrul turneului național «Duelul viorilor», susținut alături de violonistul Gabriel Croitoru și de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.
Pianista LORENA ȚECU a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și și-a completat studiile la Universitatea din Boston.
Lorena Țecu a fost invitată să participle la cele mai mari festivaluri de muzică clasică precum: Mozarteum Festival în Salzburg-Austria, Menuhin Festival în Gstaad-Elveția, Festivalul Lysy în Buenos Aires-Argentina, Festivalul Dinu Lipatti în Brașov-România, Festivalul de Muzică în Estoril-Portugalia, Festivalul de Muzică în Johannesburg-Africa de Sud, Musicians for Europe în Sibiu-România, Festivalul Issola Classica-Italia.
CD-ul ei, alături de violonistul Alberto Lysy, Romantic Pieces for violin and piano a fost realizat de Dinemec Geneva, Elveția. Începând cu 2009, Lorena a fost pianist oficial al Concursului Internațional George Enescu în București, România. În timpul verii, între anii 2011 - 2017 a fost invitată să cânte la cursurile de măiestrie ale lui Maxim Vengerov, Rencontres Musicales în Coppet, Elveția. Din 2013 este pianistă la Festivalul Menuhin, String Academy în Gstaad, Elveția.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.