Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonistul Gidon Kremer sărbătorit la Arpeggio chiar în ziua în care împlinește 70 de ani!

Publicat: duminică, 26 Februarie 2017 , ora 22.35

Vremea divelor de operă cu aură sacră a apus demult iar cea a monștrilor sacri pare să fie, și ea, de domeniul trecutului… Și totuși, chiar dacă imaginea starului muzical de astăzi se prezintă mai degrabă ca fiind una casual, continuă să ne lumineze și câteva, nu multe, adevărate legende; legende prin anvergura titanică a demersului lor artistic dar și prin latura umanistă a acestuia; la care se adaugă un dram de nonconformism, de nebunie.

Gidon Kremer împlinește pe 27 februarie 70 de ani și, dacă nu aș ști veștile despre sănătatea precară care au însoțit concertul său din cea mai recentă ediție a Fetivalului "Radiro", aș fi tresărit gata să contrazic realitatea acestei vârste: pentru că Gidon Kremer nu e, în spirit, cu nimic mai prejos colegilor săi din Kremerata Baltica, ansamblu pe care l-a fondat. Pentru că nu poți fi decât tânăr ca să ai entuziasmul de a promova cu atâta hotărâre autori moderni precum Enescu, Piazzolla, Șostakovici, Béla Bartók, Philip Glass, Alfred Schnittke, Mieczysław Weinberg sau John Adams. Și ca să lași, de asemenea, versiuni de referință pentru pagini ale repertoriului consacrat al viorii (îmi vine în minte doar o senzațională integrală a Sonatelor de Ysaÿe).

"Unul dintre dirijorii mei preferați, Nikolaus Harnoncourt, ne îndeamnă să nu căutăm perfecțiunea, pentru că perfecțiunea se află în conflict cu frumusețea. Cred că rolul meu este acela de a oferi ceva din această frumusețe. Nu lucruri comune. Nu ceva ce este mereu perfect. Cunosc atât de mulți colegi care oferă interpretări extraordinare din punct de vedere tehnic. Deseori însă, în spatele acestei tehnici este un mesaj sărac sau niciunul." - sunt cuvintele lui Gidon Kremer, un muzician ce caută permanent esența, spiritul fiecărei lucrări pe care o abordează. Nu avea cum să nu fie "Interpretul zilei" la "Arpeggio", luni, 27 februarie 2017, în chiar ziua când își sărbătorește ziua de naștere.

Ioana Marghita