Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonista Viktoria Mullova în Concertul de Brahms alături de Orchestra of the Age of Enlightenment

Publicat: vineri, 20 Februarie 2015 , ora 11.42

Într-un centru cultural inaugurat acum două decenii pentru a acoperi o zonă mai puțin răsfățată în plan artistic din sudul Angliei, Orchestra of the Age of Enlightenment aduce un program de șlagăre ale repertoriului romantic. Cu două opusuri ce aduc în atenție școala națională cehă, dirijorul Adam Fischer punctează și preocupările sale legate de lumea teatrului liric dar, poate, nu numai atât: includerea Simfoniei a IX-a "Din Lumea Nouă" de Dvorak sugerează oare și o reverență în fața publicului de la Lincoln Center din New York care va audia același program sub genericul "Mari interpreți" ?


Violonista Viktoria Mullova

- maturitate interpretativă, virtuozitate violonistică, știință stilistică

- temperament înflăcărat în pagini romantice, viziune riguroasă și sobră în zona preclasică, prestanță și echilibru în lumea clasicismului

- deschideri spre jazz, dar și spre conexiuni cu tradiții muzicale din zone dintre cele mai diverse

Pe scurt - un star al vieții muzicale deja de câteva decenii, aureolat cu multe premii dar faimos și prin povestea unei vieți cu adevărate momente legendare.


Orchestra of the Age of Enlightenment

- instrumente de epocă reunite într-unul dintre cele mai apreciate colective de gen ale momentului

- un ansamblu care - din principiu - nu are un conducător permanent în plan artistic, ci un consiliu ce stabilește oaspeții la pupitrul dirijoral și traiectoriile evolutive ale activității sale.

- o stagiune în rezidență la Southbank, apariții în contexte dintre cele mai diferite, pe alte scene prestigioase ale întregii lumi, dar și în proiecte mai puțin obișnuite.

O orchestră pe care o așteptați și în derularea Festivalului Internațional "George Enescu", ediția 2015.


Dirijorul Adam Fischer

- semnatarul unei integrale discografice a Simfoniilor de Haydn

- colaborator al unor orchestre de prestigiu

- prezent pe afișele marilor teatre de operă din lume (Scala, Metropolitan etc.)

Joi 26 februarie, de la ora 21.45 - o oră mai puțin obișnuită - în transmisiune directă de la Sala Centrului cultural din Basingstoke (numit simbolic "Nicovala"din cauza asemănării arhitecturii sale moderne cu un astfel de obiect) un concert cu vedete ale prezentului, cu un program de mare atractivitate. O invitație la Romania Muzical!

Anca Ioana Andriescu