Cronici Înapoi

"Violoncelul fermecat" la Stagiunea de marți seara

Publicat: joi, 18 Martie 2010 , ora 11.15

Seara de marți, 16 martie 2010, la Sala mică a Ateneului Român, a însemnat un eveniment cu totul ieșit din comun: un concert-spectacol intitulat "Violoncelul fermecat", susținut de cei mai tineri instrumentiști din țară - copii între 7 și 13 ani, din Iași, Cluj, Târgoviște, Hunedoara și București. Acest lucru a fost posibil, datorită maestrului Marin Cazacu, care, cu spiritul sau tânăr și iubitor de frumos, insuflă dragostea pentru muzică și în special pentru acest instrument, generațiilor tinere.

Anul acesta se împlinesc 450 de ani de la construirea primului violoncel și acest lucru a fost accentuat de maestrul Marin Cazacu - prezentatorul spectacolului, care a reușit sa creeze o atmosfera foarte destinsă. A organizat totul ca un fel de joacă si ne-a delectat cu câteva povești - unele amuzante - despre "instrumentul fermecat" cum l-a numit, cât și despre compozitorii aleși pentru acest eveniment - mulți dintre ei violonceliști la vremea lor.

Astfel, am putut audia lucrări de Carl Orff, David Popper, Shinichi Suzuki, Johann Sebastian Bach, Hugo Schlemuller, Jean Baptiste Breval, Antonio Vivaldi, Ludwig van Beethoven, Alexandr Arutunian, Carl Maria von Weber.

Au evoluat pe scenă Otilia Maria Lazăr, Maksay Csaba, David Soma, Alexandra Curcă, Doroteea Liță, Clara Lupașcu, Dragoș Enache și Izabela Gherciu, acompaniați la pian de Adriana Toacsen și Olga Babadjan.

Stângăciile inerente vârstei au pălit în fața entuziasmului celor mici, care au creat o atmosferă ca de basm în micuța sală a Ateneului Român.

Excelentului muzician Marin Cazacu i se cuvine tot respectul nostru, pentru nobila misiune de promovare a tinerelor talente. Și - așa cum spunea și Domnia Sa - ar trebui sa acordăm o atenție mai mare violoncelului, care este atât de apropiat de vocea omenească, dar și de sufletul nostru...

Adriana Nițu