Agenda de concert Înapoi

Violoncelistul român Valentin Răduțiu și pianistul suedez Per Rundberg, un duet de clasă în EUROPALIA

Publicat: miercuri, 9 Octombrie 2019 , ora 9.15

Recitalul de violoncel al tânărului muzician Valentin Răduțiu, acompaniat de cunoscutul pianist suedez Per Rundberg,va avea loc pe27 octombrie 2019, de la ora 11.00, la Palatul BOZAR, de la Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Sonata nr. 1 in mi minor op 38 pentru violoncel si pian de Johannes Brahms și Sonata nr.2 în Do Major pentru violoncel și piande George Enescu vor face parte din program.

German cu origini clujene, Valentin Răduțiu este dovada clară că rigoarea nemțească și cumpătarea ardelenească sunt rețeta sigură pentru succes: în 2012, Valentin Răduțiu a câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional Enescu din București. Apreciat în presa internațională pentru "tonul masculin strălucitor, distinctiv și interesant" și considerat drept "unul dintre cei mai buni violonceliști ai timpul nostru", potrivit publicației "Süddeutsche Zeitung", artistul român este primul violoncelist care a înregistrat, alături de pianistul Per Rundberg, integrala Sonatelor pentru Pian și Violoncelde George Enescu.

"Sunt onorat de invitația de a face parte din programul ales al Festivalului EUROPALIA 2019 și sunt deosebit de bucuros să concertez în contexte asociate culturii românești. Este cu atât mai mare plăcerea să susțin două concerte, în cadrul EUROPALIA: am fost și în concertul de deschidere a Festivalului, pe 1 octombrie, alături de renumitul ansamblu RaRo-SoNoRo, avându-i alături pe artiștii Diana Kettler, Răzvan Popovici și Erik Schumann. Povestesc străinilor mereu, cu mult entuziasm și mândrie, despre activitatea bogată a institutelor culturale românești răspândite în atâtea țări. Pentru mine va fi o premieră să cânt, pe 27 octombrie, la BOZAR, deși am fost de multe ori la Bruxelles", spune violoncelistul Valentin Răduțiu. "Nu mi-aș fi putut imagina un concert în cadrul ediției românești a EUROPALIA, în cadrul sărbătorii culturii românești, fără muzica lui Enescu. Nu reușesc să nu vorbesc la superlativ despre Enescu și această Sonata pentru violoncel, pe care am cântat-o de câteva zeci de ori, dar niciodată nu m-a plicitisit o secundă. Are o delicatețe și un rafinament sublim, este plină de emoție și sentiment, fără să fie vreodată patetică sau dulceagă. Și o anumită clipă, la sfârșitul părții lenți, este una dintre momentele mele favorite din toate sonatele de violoncel. În cuvinte, nu se poate descrie, oricum. Poate, doar în necuvintele lui Nichita Stănescu:ochiul călcâiului care plânge. Veniți și ascultați acest concert!", ne îndeamnă artistul român.

Per Rundberg și Valentin Răduțiu au o colaborare fructuoasă, după ce au realizat împreună cea dintâi înregistrare completă pe CD a compozițiilor lui George Enescu pentru violoncel și pian. "L-am cunoscut pe Per când aveam 15 sau 16 ani, la Salzburg, eram tânăr student la Universitatea Mozarteum. Pot spune că îl cunosc de peste o jumătate de viată. Suntem prieteni adevărați, uniți prin sute de ore de muzică cântate impreună, in repetiții, concursuri, în imprimări de disc, si in zeci, dacă nu sute de concerte, care ne-au purtat în cele mai diferite locuri - câteodată mari capitale ale muzicii, metropole, câteodată locuri izolate, până chiar aproape de cercul polar, unde am întâlnit oameni la fel de dornici de muzică, cum poate credem că îi găsim doar la Berlin sau Viena. Ca si personalităti, suntem diferiți în multe aspecte, dar ne simțim reciproc pe scenă cu ochii închiși. După premiul meu la Concursul Enescu, am decis să înregistram integrala lucrărilor enesciene pentru violoncel și pian. Datorită premiului și rezonanței deosebite a acestei imprimări în presa internațională, am putut oferi această muzică multor ascultători în premieră", subliniază Valentin Răduțiu.