Interviuri Înapoi

Violoncelistul Răzvan Suma - turneu eveniment în viața muzicală românească

Publicat: vineri, 17 Februarie 2012 , ora 13.31

"Vă place Bach?" - astfel se intitulează turneul pe care violoncelistul Răzvan Suma - solist-concertist al Formațiilor Muzicale Radio - îl va susține în perioada 1-21 martie. Detalii in interviul următor.

Domnule Răzvan Suma, în curând veți porni într-un turneu național - eveniment ce lansează publicului întrebarea "Vă place Bach?". Cum s-a născut acest proiect și ce face din el un eveniment în viața muzicală românească?

S-a născut de foarte mult timp, a fost ca un vis. "Eu, vreodată, oare o să pot să cânt toate suitele de Bach într-un concert?" - asta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o de când am început să studiez Bach. Și asta se întâmpla undeva pe la 12 ani. Iată că acum mă simt pregătit să o fac. Pentru publicul românesc eu cred că este un eveniment - până acum nu s-a mai cântat în România, într-un concert, de către un român, niciodată. A mai cântat fostul meu profesor, Marin Cazacu, acum vreo 25 de ani. Practic este o noutate. Îmi doresc să vină lumea cu mult drag la acest concert și să-și ia timpul necesar pentru a se bucura de această muzică specială.


Ce popasuri cuprinde acest turneu ce se va desfășura între 1 și 21 martie?

Pitești, Bacău, Dumbrăveni, București, Bistrița și Baia Mare.


Cum ați caracteriza această muzică în raport cu rolul său în societatea zilelor noastre?

Din punctul meu de vedere, și nu numai al meu, Bach este actual de 300 de ani încoace, așa că se potrivește excelent în societatea noastră, care este orbită de lipsa de timp.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc