Recomandări Înapoi

Violoncelistul Răzvan Suma - Interpretul zilei, vineri, 5 mai

Publicat: joi, 4 Mai 2017 , ora 12.58

Violoncelistul Răzvan Suma a încheiat recent cu succes turneul ArgEn Tango - Piazzolla, o poveste autentică  împlinește în 7 mai vârsta de 40 de ani și este Interpretul zilei la Radio România Muzical, vineri, 5 mai. 

A cântat în țara noastră și peste hotare în sute de recitaluri și concerte, remarcându-se nu doar prin abordarea repertoriului clasic, ci și prin deschiderea spre alte orizonturi muzicale. Este și cazul turneului ArgEn Tango, ajuns anul acesta la ediția a II-a, în care Răzvan Suma a urcat pe scenă alături de solista vocală Analia Selis, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, prezentând publicului un program de tango argentinian autentic.

Răzvan Suma cântă pe un violoncel făurit în 1849 la Paris de marele lutier Charles Adolphe Maucotel, un instrument care i-a aparținut celebrului violoncelist francez Pierre Fournier și i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009 de Fundația « Musicha » din San Sebastian, Spania.

Tot în 2009, Răzvan Suma a devenit solist al ansamblurilor Radio România, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică București s-a dedicat și formării noii generații de violonceliști.

Cu titlul “Vă place BACH?”, Răzvan Suma a suținut în 2012 primul său turneu național solo, o premieră absolută în țara noastră: interpretarea într-un singur concert a integralei Suitelor pentru violoncel de Johann Sebastian Bach. A urmat, în 2013, turneul „Vă place BRAHMS?”, susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Răzvan Suma acolaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaționale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Cu și despre Răzvan Suma, vineri, 5 mai, de la ora 10.00, la Arpeggio.

Andreea Chiselev