Agenda de concert Înapoi

Violistul Daniel Vagner, invitat la Sala Radio

Publicat: luni, 19 Februarie 2018 , ora 10.54

Miercuri, 21 februarie, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio aduce în prim-plan viola la Sala Radio, avându-l ca invitat pe violistul de origine română Daniel Vagner. Fost membru, în studenție, al Orchestrei Studenților din Țările de Est, condusă de Sir Yehudi Menuhin, și format ulterior la Conservatorul Superior de Muzică și Dans din Paris, Daniel Vagner este în prezent solist în Orchestra Filarmonică a Radio France.

La pupitrul dirijoral se va afla Lubnan Baalbaki, dirijor, compozitor, violonist și un remarcabil interpret al lăutei. A studiat vioara la Conservatorul din Liban, iar ulterior a ales România ca destinație pentru formarea sa ca dirijor, la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și la Universitatea Națională de Muzică din București. Din 2012 este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.

Seara va debuta cu Uvertura în stil italian în do major de Fr. Schubert, urmată de Andante e Rondo ungarese, op. 35, de Carl Maria von Weber. Următoarea lucrare în program va fi Sonata per la Grand Viola, de N. Paganini, iar seara se va încheia cu Simfonia nr. 6 în do major, de Fr. Schubert.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.


Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Lubnan Baalbaki

Dirijor, compozitor, violinist și un remarcabil interpret al lăutei, Lubnan Baalbaki ni se dezvăluie ca un muzician într-o permanentă căutare a celor mai profunde sensuri ale muzicii.

Înconjurat din fragedă copilărie de un anturaj artistic de excepție prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori și nu numai, Lubnan Baalbaki a descoperit tainele muzicale studiind vioara la Conservatorul din Liban. A ales apoi România ca destinație pentru a-și urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijat cu maestrul Petre Sbârcea și compoziție cu Szegő Péter. Formarea sa artistică a continuat la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa maestrului Horia Andreescu. Pasionat de arta dirijorală, a ales să participe în mod constant la cursuri de măiestrie dirijorală susținute de Colin Metters, Kurt Masur și Christian Badea.

Cu o gândire plurivalentă, atentă și interesată de înțelegerea fenomenului artistic Lubnan Baalbaki a decis să își continue cercetarea despre psihologia artei dirijorale, iar în anul 2017 aceasta s-a concretizat primind titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București, sub coordonarea lui Dan Dediu.

Experiența sa artistică însumează colaborări cu Filarmonica din Queretaro, Orchestra Filarmonică din Mexico City, Opera Română Timișoara și orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad și Ploiești.

Din 2012 Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, a înființat mai apoi prima Orchestră de Tineret a Libanului, alături de ambele orchestre susținând concerte în Liban și nu numai.

(Noemi Vidu)

Daniel Vagner

Daniel Vagner începe studiile muzicale la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea tatălui său, clarinetistul Ludovic Vagner. În timpul studenției ieșene, Daniel Vagner a devenit pasionat de cvartetul de coarde, urmând cursuri în această direcție cu profesorul Bujor Prelipcean.

În 1990 este invitat să facă parte din Orchestra Studenților din Țările de Est, sub bagheta lui Sir Yehudi Menuhin. Daniel Vagner decide să se perfecționeze și reușește concursul la Conservatorul Superior de Muzică și Dans din Paris. Profesorii săi au fost Jean Sulem, Norbert Brainin, Sigmund Nissel, Walter Levin, Yuri Bashmet, Gunther Pichler, Fiodor Drujinin, Tasso Adamopoulos.

După absolvirea Conservatorului Superior de Muzică și Dans din Paris (Premiul întâi primit în unanimitate cu felicitările juriului și ciclul trei de perfecționare), Daniel Vagner se consacră muzicii de cameră și devine membru al Cvartetului Castagneri. Cu această formație, el este laureatul celor mai prestigioase concursuri de cvartet: München, Evian, Londra, Florenta, Banff.

Cântă în diferite configurații de muzică de cameră, avându-i ca parteneri, printre alții, pe Michel Dalberto, François Leleux, Renaud și Gauthier Capuçon, Henri Demarquette, Nicholas Anghelich, Nicolas Dautricourt, Cvartetul Arpeggione, Cvartetul Elysée, la diferite festivaluri precum: Deauville, Wigmore Hall, La folle Journée, Conservatorul din Moscova și multe alte săli din întreaga lume. Susține recitaluri la Paris împreună cu violonistul Frederic Laroque, cu lucrări de Mozart, Paganini, Wieniawski, Bach-Kodaly, Händel etc. Pasionat de muzica de cameră, este membru al formației Musique Oblique. Activitatea concertistică a lui Daniel Vagner îi conduce pașii în săli precum Salle Pleyel, Salle Gaveau la Paris, Orchestra Filarmonică din Iași, Brașov, Orchestra Națională Radio București, sub bagheta maeștrilor V. Dumănescu, P. Nadler, L. Petitgirard, C. Oroșanu și alături de D. Grimal, F. Laroque, F. Croitoru, L. Vagner. Repertoriul său cuprinde, printre altele, concertele de Walton, Hindemith, Bartók, Penderecki, Bruch dublul concert, Sinfonia Concertantă de Mozart, Harold în Italia de Berlioz, Don Quijote de Strauss, Concertul de Stamitz, Hoffmeister, Sonata per la Grand Viola de Paganini, etc.

Discografia sa include, printre altele, lucrări de Brahms (al doilea cvartet), Zemlinsky (primul cvartet), Melodiile de Ravel, La belle Chanson de Faure, Il Tramonto de Respighi alături de Sophie Koch, Les grands duos pour violon et alto-Les Duettistes alături de Frederic Laroque, înregistrări apărute la Le chant du Monde și Harmonia Mundi.

Daniel Vagner este solist în Orchestra Filarmonică Radio France și Orchestra Colonne, Franța.

(Biografie preluată)