Evenimente Înapoi

Vioara lui George Enescu merge pentru a patra oară în satele și orașele României

Publicat: marți, 20 Octombrie 2015 , ora 12.46

Inspirați de exemplul lui George Enescu care, la vremea sa a mers cu vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulți aveau nevoie de muzică și rareori aveau parte de ea, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail pleacă pentru a patra oară la drum prin localitați rurale și câteva orașe din România.

Turneul Vioara lui George Enescu este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media și are loc în perioada 22 octombrie-3 noiembrie 2015. Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului național "George Enescu"), iar Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentiști.

Abia sosiți din turneul Duelul Viorilor, care a avut loc pe mari scene ale țării, în fața unui public cunoscător, cei doi muzicieni merg acum în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obișnuit, dar și într-o serie de orașe. Programul pe care cei doi l-au pregătit este unul atractiv, cu piese de mare popularitate, care vor fi pe gustul oricărei persoane ca va dori să asculte muzică de calitate.

Experiența anilor trecuți a fost una emoționantă pentru cei doi mari soliști, care în ciuda tuturor impedimentelor, decid în fiecare an să o reia. Peste tot pe unde au fost, spectatorii, deși nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruțe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de spectacol.

"Eu zic că am început să ne obișnuim și cu o atmosferă mai puțin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizați cu acest gen de muzică și mă bucur că, iată, am fost la ei acasă și încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică." (Gabriel Croitoru)

"Sunt impresionat de numărul mare de oameni care a venit la aceste recitaluri. Unii nu văzuseră încă un instrument pe viu, au vrut să le atingă. Sunt convins că aceste proiecte ale Radio România au un scop foarte clar educațional și de pregătire a generațiilor tinere pentru muzica de calitate cu care, din păcate, în localitățile rurale mai ales, au prea rareori contact pe viu." (Horia Mihail)

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultați site-ul www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfășurare ale concertelor - Turneul "Vioara lui George Enescu:

22 octombrie, ora 18 - Comuna Viișoara, jud. Cluj - Casa de Cultură

23 octombrie, ora 18 - Câmpia Turzii, jud. Cluj - Palatul Cultural "Ionel Floașiu"

24 octombrie, ora 19 - Brașov- Sala Patria

25 octombrie, ora 19 - Poiana Stampei, jud Suceava - Casa de Cultură

28 octombrie, ora 19 - Slatina, jud. Olt- Centrul Cultural "Eugen Ionescu"

29 octombrie, ora 19 - Caracal, jud. Olt- Teatrul Dramatic

30 octombrie, ora 18 - Izbiceni, jud. Olt- Centrul Cultural "Tudor Gheorghe"

31 octombrie, ora 18 - Osica de Sus, jud. Olt- Căminul Cultural

2 noiembrie, ora 19 - București - Sala Teatrelli

3 noiembrie, ora 19 - București - Sala Radio


Un proiect: Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători: Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri: creart- CENTRUL DE CREAȚIE, ARTĂ ȘI TRADIȚIE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI", Muzeul Național George Enescu

Transportator oficial: Dacia

Sponsori: Vimetco-Alro, ADEGas Oil

Cu sprijinul: Chez Marie, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Radio România Regional, România Liberă, Observator Cultural,România TV, Cațavencii, Șapte Seri, Agenția de carte, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali:
Primăria și Consiliul Local Viișoara ,Primăria și Consiliul Local Câmpia Turzii, Filarmonica Brașov, Primăria Poiana Stampei, Casa de Cultură Poiana Stampei ,Asociația Culturală Center Inter Art, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Centrul Cultural Tudor Gheorghe, Primăria Osica de Sus și Consiliul Local Osica de Sus