Agenda de concert Înapoi

Vienna Meets Romania. Dublu eveniment muzical la Timișoara

Publicat: marți, 4 Decembrie 2018 , ora 10.04

Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, și pianista Cătălina Butcaru revin la Timișoara cu un dublu eveniment ce va cuprinde un recital cu sonate de Mozart, Schumann și Grieg, pe scena Filarmonicii Banatul (11 decembrie, ora 19.00, sala Capitol) și cursuri de măiestrie (10 și 11 decembrie). Este o nouă secvență a unui program mai amplu, desfășurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania, care facilitează contactul direct al muzicienilor români sau al studenților și elevilor din instituțiile de profil, cu membri ai Filarmonicii din Viena, prin masterclass-uri, sesiuni de lucru comune, concerte și recitaluri. Proiectul se desfășoară până în 2021, când Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană, cu sprijinul BCR ca sponsor principal și al societății Austro- Române din Viena.

Programul recitalului este unul atractiv cuprinzând și lucrări mai puțin abordate:

Cătălina Butcaru: "Am pregătit un program care sperăm să trezească interesul iubitorilor muzicii. Am decis să venim și cu lucrări poate nu atât de populare, dar foarte frumoase și solicitante pentu noi: Sonatapentru vioară și pian în sol major, KV 379 de Mozart este una din cele mai frumoase și originale sonate pentru aceste instrumente. Sonata pentru vioară și pian, nr 2, op.13 de Grieg, mai rar audiată, este considerată "cea mai norvegiană" dintre cele trei sonate ale compozitorului. Vom încheia cu o lucrare amplă, de dimensiuni aproape simfonice, de mare virtuozitate, profunzime emoțională: Sonata pentru vioară și pian, nr.2, in re minor, op 121, de Schumann."

Volkhard Steude, care din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei.

Aspecte din experiența sa în cadrul prestigioasei instituții muzicale vieneze vor fi împărtășite elevilor și studenților în cadrul unor cursuri de măiestrie ce vor avea loc în Sala Ion Vidu a Liceului de Muzică din Timișoara, pe 10 si 11 decembrie, în ambele zile în intervalul 10.00-14.00 și la filarmonica Banatul, pe 10 decembrie, între orele 16 și 20. Intrarea este liberă.

"Îmi propun să discut cu viitorii muzicieni despre modul cum se construiește imaginea sonoră a unui astfel de ansamblu, ce înseamnă practica orchestrală la acest nivel, cum se pot eficientiza repetițiile de orchestră sau cvartet de coarde etc. Desigur dacă vor fi interesați, voi fi bucuros să le ofer detalii și despre cealaltă viață a orchestrei, despre felul în care se iau decizii, despre procesul de selecție a muzicienilor, poate despre anumite aspecte legate de mentalitate și anumite obiceiuri, care le pot fi de folos atunci când ei înșiși vor ajunge pe scenă, ca parte a unui ansamblu sau ca soliști." (Volkhard Steude)

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Stradivarius din 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susținut concerte sub bagheta unor dirijori renumiți ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim și Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum și publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist. În 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: "…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… " Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria și România.