ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO: Un secol de la disparitia lui CLAUDE DEBUSSY

Publicat: vineri, 23 Martie 2018 , ora 8.25

25 martie 1918 - punctul final al vieții unui creator unic, care a descătușat gândirea componistică de nenumărate constrângeri, afirmând și prin cuvinte, nu doar prin notele scrise pe portative că ... "Arta face regulile și nu regulile sunt cele care fac creațiile aristice"...

A fost răpus de cancer la doar 55 de ani. A fost atunci numit "cel mai original dintre moderni" în unele pagini care iau fost dedicate, fiind mereu subliniat rafinamentul său componistic. "Primul compozitor cu adevărat modern al școlii franceze, după Berlioz.

Și după dispariția lui CLAUDE ACHILE DEBUSSY, multe decenii de istorie a muzicii de pretutindeni i-au datorat diferite direcții evolutive...


Image result for claude debussyImage result for claude debussy

Claude Debussy - copilul timid, cu stângăcii, cu note de excentricitate a fost educat de mama sa acasă și primul contact cu rigoarea disciplinei l-a avut la 10 ani, când a fost admis la Conservator la Paris (alături de alți 32 de tineri aleși dintre 157 de candidați). La clasa de pian surprindea, fiind considerat bizar și chiar..."sălbatic" dar profesorul Marmontel a sesizat "temperamentul unui adevărat artist". Interesul tănărului muzician s-a îndreptat apoi mai mult spre creație, reușind să obțină în 1884 - la a 3-a tentativă - mult râvnita bursă oferită de "Premiul Romei".

Câteva role de pian mecanic au păstrat până astăzi mărturii ale artei sale pianistice...

Nonconformist în arta și în viața sa, Claude Debussy a adăugat între activitățile sale și dirijatul și o bogată, virulentă, uneori chiar acidă critică muzicală.

Câteva dintre reperele creației simfonice și camerale ale marelui autor francez sunt incluse în programul special dedicat acestui centenar la Radio România Muzical de la ora 13,05 urmând ca seara - de la ora 21 - sub genericul "Opera în interpretări de referință" să aveți ocazia de a asculta o remarcabilă versiune a operei sale "Pelleas et Melisande", prezentată de Irina Cristina Vasilescu.

Anca Ioana Andriescu