Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Trubadurul cu Anna Netrebko și Roberto Alagna - în direct de la Viena

Publicat: marți, 31 Ianuarie 2017 , ora 14.21

Trubadurul lui Verdi, opera plasată în mijlocul așa-numitei "trilogii populare" (încadrată de Rigoletto și Traviata), face parte, încă de la prima ei audiție, la Roma, în 1853, dintre cele mai cunoscute și iubite creații ale literaturii de operă. Nu e de mirare, în acest context, că marii cântăreți ai fiecărei generații au înscris pe lista rolurilor lor preferate personaje masculine sau feminine din această capodoperă.

Starurile pe care vă propun să le urmărim duminică, 5 februarie 2017, în direct de la Opera de Stat din Viena, sunt soprana Anna Netrebko - Leonora, tenorul Roberto Alagna - Manrico, mezzosoprana Luciana D'Intino - Azucena și baritonul Ludovic Tézier - Contele de Luna. Cei patru mari artiști ai zilelor noastre evoluează într-o nouă producție, pusă în scenă de regizorul Daniele Abbado (nu e o coincidență de nume, el este fiul dirijorului Claudio Abbado); premiera de duminică marchează revenirea creației verdiene în stagiunea Operei de Stat vieneze, după o absență de 16 ani.

Inițial opera ar fi trebuit să o aibă în prim-plan pe Azucena, însă Verdi a mărit, treptat, partitura Leonorei, ea devenind personajul feminin care captează astăzi mare parte din atenția publicului. În această dificilă partitură Anna Netrebko a debutat în 29 noiembrie 2013 la Opera de Stat din Berlin, sub bagheta lui Daniel Barenboim. Partener de scenă i-a fost atunci Placido Domingo, care debuta și el în rolul Contelui de Luna. Soprana rusă a reluat rolul în Festivalul de la Salzburg, la Opera Bastille din Paris și la Metropolitanul new-yorkez, toate aparițiile ei fiind îndelung lăudate de presa de specialiate. 

În video-ul de mai jos Anna Netrebko este Leonora în spectacolul susținut în cadrul ediției din 2014 a Festivalului de la Salzburg. 

De data aceasta la pupitrul dirijoral se va afla Marco Armiliato, iar în alte roluri îi veți putea urmări pe basul Jongmin Park - în Ferrando, soprana Simina Ivan - Ines și pe tenorul Jinxu Xiahou - interpretul lui Ruiz.

Trubadurul de Giuseppe Verdi - în direct de la Opera de Stat din Viena, duminică, 5 februarie 2017, de la ora 20.00. Un eveniment înscris în stagiunea de operă a Uniunii Europene de Radio 2016-2017.

Irina Cristina Vasilescu