Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Transmisiune directă de la Viena - Scena europeană, 14 mai

Publicat: vineri, 8 Mai 2015 , ora 10.55

Prestigioasa orchestră a Filarmonicii din Viena oferă an de an un concert în aer liber în ambianța unică a Grădinilor Palatului Schönbrunn din Viena. Ediția din 2015 este deja a unsprezecea, Filarmonica vieneză deschizând această tradiție în anul 2004. Prin acest concert, susținut într-un spațiu public din Viena, orchestra urmărește un obiectiv cultural foarte actual: acela de a face muzica clasică accesibilă unui spectru larg de ascultători, lărgindu-și sfera de influență dincolo de publicul deja fidel concertelor instituției.

Ideea nu este tocmai nouă, serii de concerte similare - susținute de ansambluri orchestrale de top în aer liber și cu program lejer - fiind deja răspândite în lume. Concertele susținute de Orchestra Filarmonicii din Berlin la Waldbühne sunt un bun exemplu în acest sens.

Deși are loc în 14 mai, concertul din grădina palatului Schönbrunn stă sub genericul Sommernachtkonzert, fiind prezentat, deci, ca eveniment nocturn de vară. Conform meteorologilor vremea va fi frumoasă la Viena joi, în 14 mai, cu temperaturi ce pot ajunge până la 27 de grade Celsius, așa că orchestra va cânta, probabil, în fața unui public numeros, mai ales că evenimentul este sponsorizat de Rolex și oferit gratuit publicului.

Cel care a dirijat primul concert din această serie a fost Bobby McFerrin. Au urmat personalități semnificative ca Placido Domingo (2006), Valery Gergiev (în 2007 și 2011), Daniel Barenboim (2009), Gustavo Dudamel (2012) și Christoph Eschenbach (în 2014).Anul acesta concertul va fi dirijat de Zubin Mehta, cel care a mai fost invitat în această calitate în urmă cu exact zece ani. Programul concertului - ce va fi transmis în 80 de țări din întreaga lume - cuprinde muzică a celor mai cunoscuți compozitori din țările nordice: Carl Nielsen, Edvard Grieg, Christian Sinding și Jean Sibelius, fiind deschis de Fanfare op. 109, un opus scris de Richard Strauss pentru primul bal oferit de Filarmonica vieneză, în 1924.

Radio România Muzical vă oferă în transmisiune directă acest concert, joi, 14 mai 2015, începând cu ora 21.15. Concertul va putea fi reascultat aici din 15 mai până în 15 iunie. 

Irina Cristina Vasilescu