Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Soprana Julia Lezhneva - arii de Carl Heinrich Graun: Music box, 24 aprilie

Publicat: joi, 13 Aprilie 2017 , ora 11.26

Un album lansat de casa Decca pe 14 aprilie: 11 arii înregistrate în premieră mondială de soprana Julia Lezhneva și de ansamblul Concerto Koln condus de Mihail Antonenko, arii semnate de compozitorul german baroc Carl Heinrich Graun din operele Silla, Orfeo, Armida, Coriolano, Britannico, Ifigenia în Aulida.

Soprana rusă Julia Lezhneva este o mai veche cunoștință a emisiunii de actualitate discografică de la Radio România Muzical. Are doar 27 ani și 4 discuri semnate pentru casa Decca, primul apărut în anul 2013, pe când avea doar 23 ani. Acestea, pe lângă alte 5 albume apărute la alte case de discuri. Cu siguranță, are o voce de o calitate specială dăruită de natură, pe care o pune în evidență cântând repertoriul care i se potrivește cel mai bine: muzica barocă, atât de dificilă, de fapt, de interpretat de către cântăreți, pentru că necesită o tehnică specială și un tip de afectivitate cu totul deosebit de opera romantică. Și cum publicul de astăzi caută în orice noul și ineditul, iat-o pe Julia Lezhneva căutând în arhivele Bibliotecii Naționale din Berlin și descoperind manuscrisele acestor 11 arii de Carl Heinrich Graun, compozitor care a trăit între anii 1704 și 1759, arii pe care le-a înregistrat în premieră mondială.

Este imposibil să nu faci o analogie între Julia Lezhneva și Cecilia Bartoli: două voci pline de agilitate naturală, cu același tip de repertoriu și aceeași curiozitate de a descoperi și pune în lumină partituri uitate în arhive. Julia Lezhneva este o voce tânără, de o calitate naturală indiscutabilă, foarte muzicală și cu capacitatea foarte importantă de a transmite emoție publicului. În videoclipul care însoțește lansarea unui disc, Julia Lezhneva declară că muzica lui Carl Heinrich Graun i se potrivește foarte bine și că este în general, scrisă foarte comod pentru voce. Sigur, Carl Heinrich Graun a fost unul dintre cei mai cunoscuți autori baroci germani de operă italiană ai timpului său și cunoștea foarte bine posibilitățile vocii umane.

Pe acest disc, soprana este însoțită de unul dintre cele mai valoroase ansambluri cu instrumente de epocă din Germania, Concerto Koln, și de un tânăr dirijor cu formație de pianist, Mihail Antonenko. Julia Lezhneva - prezentată de presa de specialitate drept o revelație a ultimilor ani, admirată pentru puritatea, strălucirea, virtuozitatea vocii ei, în care se simte entuziasmul unei cântărețe tinere și dornice de a împărtăși din talentul ei, celorlalți. O soprană care a cântat deja mari scene ale lumii, în recitaluri sau opere integrale, care începând din 27 aprilie se află în turneu în Germania și Elveția cu repertoriul de pe acest disc. Din 19 iunie, Julia Lezhneva face parte din distribuția de la Teatrul Liceu din Barcelona a operei Don Giovanni, în rolul Zerlinei.

Noul album al Juliei Lezhneva poate fi ascultat luni, 24 aprilie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 30 aprilie, de la ora 13.05 sau oricând, după 25 aprilie, pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu