Recomandări Înapoi

VIDEO. Piotr Ilici Ceaikovski este Compozitorul Săptămânii - din 2 iunie 2014

Publicat: marți, 27 Mai 2014 , ora 14.39

7 mai 1840, Kamsko-Wotkinski Sawod - data și locul nașterii primului compozitor rus a cărui muzică a câștigat prestigiu international.

Piotr Ilici Ceaikovski s-a născut într-o familie de origine burgheză. Tatăl său, Ilia Petrovici, era în inginer cu rang de locotenent-colonel în Departamentul Minelor, iar mama sa, Aleksandra Andreevna d'Assier, făcea parte dintr-o familie înstărită de origine franceză care a emigrat în Rusia după revocarea Edictului de la Nantes în 1685. Ambii părinți erau iubitori de arte și în special de muzică, dar cu toate acestea, Piotr a fost îndrumat de către familia sa către o carieră în magistratură. Ocupă pentru o scurtă perioadă funcția de secretar la Ministerul Justiției, după ce își termină studiile de drept.

În 1863, împotriva hotărârii familiei, părăsește slujba de la minister și începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein. După ce a terminat studiile de muzică, Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, i-a oferit postul de profesor de teorie muzicală la proaspăt înființatul Conservator din Moscova, pe care l-a ocupat până în 1878. Este perioada în care a compus Simfonia I op. 13 în sol minor "Vise de iarnă". S-a împrietenit cu mai mulți membri din Grupul Celor Cinci, astfel că îi dedică uvertura fantezie "Romeo și Julieta" fondatorului grupului, Mili Balakirev.

Începând din 1875, cercul relațiilor lui în lumea muzicală s-a lărgit: s-a împrietenit cu Camille Saint-Saëns, i-a frecventat pe Franz Liszt, Georges Bizet (a cărui operă "Carmen" l-a entuziasmat) și pe Jules Massenet.

Anul-cheie pentru Ceaikovski este 1876, când Nikolai Rubinstein, directorul Conservatorului din Moscova, îl pune în legătură cu doamna von Meck (cea care îl angajase pe Debussy ca profesor de pian pentru una din fiicele sale). Ea va deveni sfătuitoarea secretă și mecena lui, fără ca ei să se fi întâlnit vreodată - aceasta fiind convenția stabilită încă de la început. Sumele pe care ea le punea la dispoziția lui Ceaikovski l-au pus la adăpost de orice problemă financiară.

Ceaikovski a compus 3 balete, 4 suite și 7 simfonii (cele 6 numerotate și "Manfred"). Opera lui Ceaikovski reprezintă o fericită sinteză între operele clasice occidentale și tradiția rusă, reprezentată în epocă și de Modest Petrovici Musorgski și de Grupul Celor Cinci.

În 28 octombrie 1893, Ceaikovski a condus premiera Simfoniei a VI-a Patetica în Sankt Petersburg. Nouă zile mai târziu, Ceaikovski moare de holeră.

Din 2 iunie Piotr Ilici Ceaikovski este Compozitorul Săptămânii la Radio România Muzical în cadrul rubricii zilnice a emisiunii Arpeggio prezentată de Ana Voinescu. De luni până vineri, în jurul orei 12:00 sunteți invitați să ascultați opusuri semnate de compozitorul rus.

Lucian Haralambie