Recomandări Înapoi

VIDEO. Pianistul Seong Jin Cho - lucrări de Frédéric Chopin: Music box, 6 februarie

Publicat: luni, 6 Februarie 2017 , ora 14.44

În 25 noiembrie 2016 a apărut la casa Deutsche Grammophon primul album de studio al pianistului sud-coreean Seong Jin Cho, înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Londra, condusă de Gianandrea Noseda. Pe acest disc: Concertul nr.1 pentru pian și orchestră și cele 4 balade de Frédéric Chopin.

Acesta nu este însă și primul disc al pianistului de 22 ani pentru Deutsche Grammophon: în 2015, a apărut primul, la puțin timp după ce Seong Jin Cho a câștigat Concursul Chopin de la Varșovia; discul cuprindea chiar înregistrări realizate în timpul concursului.

Un câștigător al Concursului Chopin de la Varșovia

Odată la 5 ani, Concursul Chopin de la Varșovia lansează pe orbita unor spectaculoase cariere internaționale pianiști ieșiți din comun: în 2015 a fost acest sud-coreean care studiază la Paris, în 2010, rusoaica Yuliana Avdeeva, în 2005, polonezul Rafal Blechacz, în 2000, chinezul Yundi. Acestea sunt cele mai recente nume dintre cele 16 care au câștigat premiul I la Concursul Chopin de la Varșovia, într-o istorie începută în 1927. Maurizio Pollini, Martha Argerich și Krystian Zimerman sunt altele. Iar presa internațională a comentat că Seong Jin Cho "poate sta mândru alături de iluștrii săi predecesori", admirând tehnica impecabilă și muzicalitatea matură a acestui foarte talentat pianist.

În etapa finală a Concursului Chopin, Seong Jin Cho a interpretat Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Chopin: este lucrarea pe care o propune și pe primul său disc de studio, înregistrat în celebrul Abbey Road Studio din Londra.

Exact despre maturitatea muzicală și tehnica strălucită pusă doar în slujba muzicii, nu a spectacolului, au vorbit toți cronicarii internaționali care au recenzat discul pe care-l ascultăm și noi astăzi. O versiune lirică, grație, delicatețe, virtuozitate pusă în umbra expresiei sonore - în această versiune a Concertului nr.1 de Chopin, înregistrată de o orchestră Țcu o sonoritate cvasi-camerală, de sorginte mozartiană": Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Gianandrea Noseda.

Chopin și pe al doilea disc pentru Deutsche Grammophon

Acesta este, așadar, al doilea album al pianistului Seong Jin Cho pentru casa Deutsche Grammophon: primul a apărut în urma parteneriatului încheiat între această casă de discuri și Concursul Chopin de la Varșovia. Însă vânzările-record ale acelui prim album din 2015 i-au determinat pe reprezentații Deutsche Grammophon să-i propună lui Seong Jin Cho un contract de exclusivitate, semnat în februarie 2016. În paranteză fie spus, în țara lui natală, Coreea de Sud, Seong Jin Cho este considerat o adevărată vedetă, rivalizând superstarurile muzicii pop.

Pentru primul său album de studio, Seong Jin Cho a ales deci, tot Chopin, compozitorul care i-a marcat destinul. Alături de Concertul nr.1, pe acest disc regăsim cele 4 balade, opusuri capabile să pună în lumină toată gama de resurse a unui pianist.

Dacă în Concertul nr.1 de Chopin, de asemenea prezent pe acest disc, impresia că pianistul se apleacă cu umilință în fața muzicii este mare, cu atât importantă apare ea în interpretarea baladelor. Pianistul este complet descoperit, uzează de foarte puțină pedală, care ar putea murdări discursul sonor, și rezistă tentației de a cânta excesiv de repede, lăsându-și timp să așeze fiecare sunet la locul lui, într-o înșiruire cu logică muzicală perfectă. Însă nu este doar matematică acolo, ci și lirism, trăire intensă, expuse însă într-un mod introvertit care vine probabil și din genele asiatice ale pianistului.

Noul album al pianistului Seong Jin Cho poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 6 februarie, de la ora 19.00, în reluare, duminică, 12 februarie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. 

Cristina Comandașu