Recomandări Înapoi

VIDEO. Pianistul Andrew von Oyen - album în premieră: CD Review, 9 și 10 februarie

Publicat: miercuri, 8 Februarie 2017 , ora 12.43

Andrew von Oyen - un american care trăiește și la Paris

Apreciat pe plan internațional pentru interpretările sale elegante, măiestria echilibrată și tehnica strălucită, Andrew von Oeyen s-a remarcat ca fiiind unul dintre cei mai captivanți pianisti ai generatiei sale.

A debutat la 16 ani, alături de Orchestra Filarmonicii din Los Angeles sub bagheta lui Esa-Pekka Salonen și-a construit un repertoriu cât se poate de cuprinzător, axat în special pe literatura pianistică romantică și modernă, a concertat până în prezent pe scene importante din Americii de Nord, Asia și din Franța, a susținut recitaluri la Wigmore Hall și Barbican Hall din Londra, Lincoln Center din New York, Kennedy Center din Washington, Symphony Hall din Boston, Tonhalle din Zürich, Sala Ceaikovski din Moscova, Sala Bolshoi din Sankt-Petersburg, dar și la București. Iată cateva repere biografice ale tânărului pianist Andrew von Oeyen un american care trăiește și la Paris, cu rădăcini germane și olandeze, care a studiat la Julliard School din New York, dar și cu Alfred Brendel și Leon Fleischer.

Despre Andrew von Oeyen Los Angeles Times spune că are daruri incontestabile și o tehnică extravagantă completă și fără efort. În Franța, între timp, Le Monde de la Musique a spus că Andrew von Oeyen are o tehnică cu o remarcabilă fluiditate, fără să își piardă precizia și echilibrul în interpretare, dar mai ales o eleganță dezarmantă și o carismă care îi permite să comunice cu cea mai mare ușurință.

Sunt recunoscător pentru șansa pe care o am de a trăi între două continente - spune Andrew von Oeyen. Mai în glumă mai în serios pianistul adaugă: Sunt extrem de norocos că profesia permite aceast lucru. Eu de multe ori spun că, dacă cineva mi-ar pune un pistol la tâmplă și m-ar pune să aleg între Europa și America, aș alege, probabil, să fiu împușcat! ... Ca muzician al Secolului XXI, îmi place să cred că pașaportul meu este prea puțin important și nu are nicio legătură cu gândirea mea artistică"

Andrew von Oeyen a ales să fie un artisti al lumii care leagă culturile muzicale prin modul în care său de interpretare. Albumul său de debut la Casa Warner Classics este o dovadă în acest sens.

Saint-Saëns, Ravel și Gershwin

Un album cu un program Saint-Saëns, Ravel și Gershwin, cu Concertul în Sol pentru pian de Maurice Ravel reprezentând firul unificator al discului, acea lucrare influențată pe de-o parte de culoarea și eleganța celor 5 concerte pentru pian de Saint-Saëns, iar pe de altă parte de libertatea de exprimare pe care o găsește Ravel în jazz-ul american reprezentat aici de George Gershwin.

Dintre lucrările compozitorului american, pentru albumul său, Andrew von Oeyen a ales Rapsodia a doua pentru pian si orchestră care, chiar dacă nu a atins faima Rhapsody in Blue, spune pianistul: ea are toate calitățile geniului lui Gershwin și, după opinia mea, uneori chiar depășește prototipul creat de el. Cu siguranță Rapsodia a doua pentru pian, merită să fie cântată mai des.

Lucrarea vedetă a albumului este arhicunoscutul Concertul nr 2 pt pian și orchestră de Camille Saint-Saëns, interpretat într-o manieră foarte proaspătă. Andrew von Oeyen este un virtuoz al pianului, are o tehnică strălucită care îl ajută să rezolve firesc pasajele de virtuozitatea. Are o frazare decentă, nuanțe pe măsură, dar ce aduce nou pianistul, dacă pot spune așa, este legătura prin interpretare pe care o găsește și o crează între cele trei lucrări mari ale albumului său.

Alături de pianist înregistrările au fost realizate de Orchestra "Philarmonia" din Praga, ansamblu condus de directorul său muzical și dirijor principal, Emmanuel Villaume, un francez care se simte foarte bine în Statele Unite, dată fiind calitatea de director muzical al Opera din Dallas și frecvența cu care se află pe scena de concert din America de Nord.

Trebuie să menționez că pianistul a adăugat programului, ca un bonus Meditația din opera Thais de Jules Massenet, în varianta pentru pian solo.

Concluzia este că albumul lui Andrew von Oyen este un album de ascultat pe de-a-ntregul, dar și, în funcție de preferințele față de creatorii opusurilor. Este un album bine gândit și realizat impecabil din punct de vedere tehnic.

Vă invit să îl ascultați pe Andrew von Oyen la CD Review pe 9 și 10 februarie, ora 11.30.

Gabriel Marica