Recomandări Înapoi

VIDEO. Pianista Yuja Wang în seria 'Interpreții Festivalului «George Enescu» 2015' - Arpeggio, 13-15 iulie

Publicat: miercuri, 8 Iulie 2015 , ora 12.07

Pentru cei care merg la concert în căutarea spectacolului și nu neapărat a muzicii, tânăra pianistă Yuja Wang este o apariție strălucitoare, cu vestimentații provocatoare (create de mari designeri și îndelung comentate) și cu o tehnică ce îi uimește pe profani și pe cunoscători, deopotrivă. Nu întâmplător interpretarea pe care a dat-o piesei "Zborul cărăbușului" de Rimski Korsakov în cadrul ediției 2008 a Festivalului de la Verbier a adunat peste 4 milioane de vizualizări: o demonstrație de mare spectaculozitate a unui aranjament semnat de pianistul Gyorgy Cziffra, ce pune în valoare forța și abilitățile fizice ale acestei artiste care a debutat în lumea muzicii ca unul dintre copiii minune ai Asiei.

Născută la Beijing, Yuja Wang a fost ajutată de părinții ei să ajungă mai întâi în Canada, la vârsta de 14 ani, în principal pentru a studia limba engleză, iar mai târziu la Philadelphia, la Institutul Curtis. Declarată "Tânărul artist al anului 2011" în cadrul ceremoniei de acordare a Premiilor Echo Klassik, Yuja Wang a primit sprijinul unor organizații de renume de-a lungul carierei sale, beneficiind de asemenea de Premiul "Gilmore Young Artist", de Bursa "Avery Fischer" ș.a. Și chiar dacă parcursul său evolutiv nu a fost validat de câștigarea niciunui concurs important, ar spune cei mai cârcotași, totuși artista din China și-a trecut în palmares, în anii formării sale, Premiul al III-lea la Concursul Internațional pentru tineri pianiști de la Ettlingen (Germania - 1998), Premiul al III-lea și Premiul special la Juriului la Concursul Internațional de la Sendai (Japonia -2001) și Premiul I al Concursului desfășurat în cadrul Festivalului de Muzică de la Aspen, Colorado (SUA - 2002).

Până la o primă ascultare, la întrebarea "ce o recomandă pe Yuja Wang?"… am putea răspunde simplu: colaborările cu dirijori precum David Zinman, Pinchas Zukerman, Lorin Maazel, Charles Dutoit, faptul că a fost prima alegere a organizatorilor pentru a-i înlocui pe pianiști de talia Marthei Argerich sau a lui Radu Lupu. Cred că tot la capitolul "recomandări" putem plasa și fotografiile postate în luna mai pe pagina oficială de facebook a artistei, în care am putut-o vedea, într-o atmosferă aproape "de familie", alături de Radu Lupu, cântând surâzătoare… Brahms.

Pe 6 septembrie, Yuja Wang revine la București, în ediția de anul acesta a Festivalului Internațional "George Enescu", pentru a interpreta împreună cu Orchestra Simfonică din San Francisco și cu dirijorul Michael Tilson Thomas, Concertul nr.2 în Sol major pentru pian și orchestră de Béla Bartók.

Până atunci însă, îi puteți asculta înregistrările la Radio România Muzical, în emisiunea Arpeggio, între 13 și 15 iulie, de la ora 10.30. Vă așteptăm.Monica Isăcescu