Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Mutterissimo - The Art of Anne-Sophie Mutter – album difuzat în premieră în 14, 15 și 16 decembrie la CD Review

Publicat: miercuri, 14 Decembrie 2016 , ora 14.06

Un artist cu picioarele pe pământ

Ultimele trei ediții de CD Review din anul 2016 le-am dedicat unui album de excepție. A fost lansat  pe 9 decembrie 2016 și este semnat de cea care este considerată în unanimitate una dintre cele mai valoroase violoniste ale timpurilor noastre: Anne-Sophie Mutter.

In 1976, la doar 13 ani, Anne-Sophie Mutter a pășit pe scenă la Festivalul de la Lucerna. În anul următor, a debutat la Festivalul de la Salzburg, de Rusalii, alături de legendarul dirijor Herbert von Karajan, iar în 1978 a lansat prima ei înregistrare sub egida Deutsche Grammophon. Chiar dacă nu este declarat, putem remarca faptul că albumul a fost lansat la 40 de ani de la lansarea numelui Anne-Sophie Mutter în lumea muzicală. Despre perioada de "copil-minune" cum a numit-o cu entuziasm presa, violonista spune: Pentru că presa m-a făcut celebră peste noapte în întreaga lume, copil fiind și apoi adolescentă, pentru mine acest fapt a fost o mare provocare. Am învățat de la o vârstă foarte fragedă să adopt o atitudine realistă, să rămân tot timpul cu picioarele pe pământ apropo de tot ce se scrie despre mine în presă și să-mi croiesc o plasă de siguranță între viața de artist și viața mea privată.

A reușit sau nu, istoria muzicii clasice este plină de exemple de copii-minune care odată cu vârsta au dezamăgit. Și Anne Sophie Mutter a trecut prin momente delicate. Despre aceste momente ea declară: Fiecare viață se supune unei logici diferite și urmează un tempo diferit. Bineînțeles, și eu a trebuit să mă confrunt cu provocări care au fost greu de rezolvat, dar am învățat din momentele dificile prin care am trecut și, cel mai important, am găsit puterea de a trece peste acestea.

Cu această atitudine, dincolo de talentul încântător și o putere de muncă remarcabile, Anne-Sophie Mutter a reușit să își croiască o carieră plină de numeroase succese, pe care o cunoaștem cu toții.

Mutterissimo - The Art of Anne-Sophie Mutter

Albumul cuprinde o selecție a unora dintre cele mai bune înregistrări din discografia artistei, personal alese de violonistă, înregistrări în cea mai mare parte din ultimii 20 de ani de carieră.

Mutterissimo - Arta Anne-Sophie Mutter este un album al cărui design a fost ales prin concursul găzduit de site-ul 99designs în colaborare cu renumita emblemă editorială Deutsche Grammophon. În anunțul de lansare a competiție se spune: Căutăm cele mai bune și cele mai inovatoare abordări pentru a capta sentimentul artei Annei-Sophie Mutter. Design-ul câștigător va fi ales de Anne-Sophie Mutter personal.

Timp de mai mulți ani, Anne-Sophie Mutter a cântat nu numai în cele mai conscrate săli de concert din lume. Ea a ales să ajungă la cei tineri, susținând recitaluri în cluburi, acolo unde a descoperit un public indiferent la ritualurile concertelor clasice tradiționale, dar a cărui reacție la muzică este, așa cum declară Mutter, mult mai spontană. Este logic, prin urmare, că ea folosește social media pentru a intra în dialog cu admiratorii cuceriți la aceste întâlniri artistice nonconformiste. Iar concursul pentru designul albumul Mutterissimo este rezultatul acestor dialoguri.

Cât despre conținut, vă pot spune că Anne-Sophie Mutter își invită admiratorii de toate categoriile să fie părtași la o călătorie prin universul variat al muzicii interpretate de marea violonistă. Mutter ne conduce pe drumurile și potecile repertoriului arhicunoscut al literaturii violonistice, în propria-i viziune. Mare parte este dedicată lucrărilor romantice semnate de Robert Schumann, Johannes Brahms, Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Piotr Ilici Ceaikovski, Antonin Dvorak sau Gabriel Faure. Se adaugă emoționante înregistrări ale celebrelor Claire de lune de Claude Debbusy sau Tzigane de Maurice Ravel. Pentru condimentarea celor două volume ale acestui album, Anne Sophie Mutter a ales Jamaican Rumba de Arthur Benjamin sau It Ain't Necessanly So o transcripție pentru de Jascha Heifetz după Porgy and Bess de George Gershwin.

Iată deci câteva dintre argumentele pentru care vă invit să ascultați în ultimele CD Review (ora 12,15) ale anului 2016, în 14, 15 și 16 decembrie cu câteva dintre aceste…Mutterissimo.

Gabriel Marica