Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Lisa Batiashvili și Capela de Stat din Berlin condusă de Daniel Barenboim - Music box, 14 noiembrie

Publicat: vineri, 11 Noiembrie 2016 , ora 9.21
În premieră românească, un disc eveniment, salutat deja de presa internațională, lansat pe 4 noiembrie de casa Deutsche Grammophon: Concertele de Ceaikovski și Sibelius pentru vioară și orchestră, în interpretarea Lisei Batiashvili și a Capelei de stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim.

Una dintre cele mai apreciate violoniste ale timpurilor noastre, una dintre cele mai vechi și calitative orchestre europene, alături de un dirijor legendar, care scrie istorie în timpurile noastre - Daniel Barenboim - o alăturare incendiară, a căror colaborare nu putea să aducă decât un produs de excepție, așa cum este discul pe care-l ascultați astăzi în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Începutul colaborării dintre Batiashvili și Barenboim este oarecum neobișnuit - Barenboim a văzut la televizor un concert al Lisei alături de Orchestra Radiodifuziunii Finlandeze, a sunat-o și i-a propus să cânte împreună. Atât de mare a fost empatia dintre cei doi, că Lisa Batiashvili a fost invitată de patru ori ca oaspete de onoare al concertelor Opera pentru toți de la Berlin pe care Barenboim le-a organizat în ultimii 10 ani, cu o participare de 40.000 oameni la fiecare concert.

Este oarecum surprinzător că nici Lisa Batiashvili, nici Barenboim nu au înregistrat până în prezent Concertul în Re major de Piotr Ilici Ceaikovski, una dintre cele mai cunoscute partituri dedicate viorii. Iată însă că pe acest disc lansat pe 4 noiembrie, avem o superbă versiune a concertului ceaikovskian, despre care spun ceea ce afirmă și Barenboim în videoclipul de prezentare a albumului: "sentiment și emoție, nu sentimentalism".

Lisa Batiashvili, binecunoscuta violonistă georgiană de 37 ani, a cântat până acum concertul de Ceaikovski, de mai multe ori, nu foarte multe însă; cu al doilea opus concertant de pe acest album are o relație mult mai strânsă: Concertul de Sibelius a însoțit-o de la debutul ei internațional, până în prezent. Este unul dintre concertele pe care ea le-a interpretat cel mai des; în 1995, când avea 16 ani, Lisa Batiashvili obținea premiul al doilea la Concursul Sibelius, o performanță demnă de toată cinstea, interpretând acest concert. Cu atât mai mult mi se pare de lăudat faptul că Batiashvili mărturisește că este recunoscătoare orchestrei și dirijorului pentru nuanțele noi relevate în această partitură, pentru căutarea unui drum nou în locul unuia bătut de sute ori și plin de convenționalism.

Concertul de Sibelius cu Lisa Batiashvili și Capela de stat din Berlin dirijată de Daniel Barenboim este 'magistral' după cum scria un cronicar francez, "una dintre cele mai bune versiuni ale timpurilor noastre". Adică, adaug eu, emoționantă, convingătoare, proaspătă, perfect gândită și argumentată muzical.

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 14 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 20 noiembrie de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Cristina Comandașu