Recomandări Înapoi

VIDEO. Kurt Masur este Interpretul Zilei - 18 iulie 2014

Publicat: vineri, 4 Iulie 2014 , ora 12.34

18 iulie 1927, Brzeg - sunt data și locul nașterii unuia dintre cei mai apreciați și respectați artiști ai secolului XX - Kurt Masur. Cariera sa a început din 1955 la pupitrul unor importante ansambluri simfonice dar și de operă germane, printre care s-au numărat "Gewandhaus" din Leipzig sau Opera comică din Berlin. Din 1991 a devenit directorul muzical al celebrei Filarmonici din New York, cu care a susținut numeroase concerte dar cu care a realizat și diverse înregistrări, unele nominalizate la premiile Grammy. Din 2000, Kurt Masur a fost numit dirijorul principal al Orchestrei Filarmonicii din Londra și doi ani mai târziu, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței. Cu ocazia împlinirii a 80 de ani, în cadrul Festivalului BBC-Proms, Kurt Masur a dirijat cele două ansambluri europene reunite.

De-a lungul anilor, i-au fost acordate numeroase distincții în Germania, Franța, America și Polonia.

Pe lângă această carieră excepțională, Kurt Masur mai este apreciat și pentru actele sale umanitare dar și pentru implicarea sa în educarea tinerei generații.


"După ce am dirijat vreme de 60 de ani am început să descopăr că balanța dintre orchestrele extraordinare și dirijori foarte buni nu există. Atunci am simțit că trebuie să inspir ansamblurile și tinerii dirijori să învețe mai mult despre trecut pentru a vedea mai clar viitorul...

Sunt mai filosof ca înainte... observ cu atenție tot ceea ce se întâmplă în lume și încerc să mă uit dincolo de cortină. Mă bucur că nimeni nu mi-a putut distruge sufletul..."

În ziua în care împlinește 87 de ani, Kurt Masur este "Interpretul Zilei" la Radio România Muzical. Ascultați un portret al muzicianului german și opusuri dirijate de Kurt Masur vineri, 18 iulie, în cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Maria Monica Bojin.

Lucian Haralambie