Recomandări Înapoi

VIDEO. Jubilate: 500 Years Of Cathedral Music: CD Review, 3 și 4 mai

Publicat: joi, 27 Aprilie 2017 , ora 19.53

500 de ani de muzică în Catedralele Regatului Britanic

Jubilate: 500 Years Of Cathedral Music este un album înregistrat în decorul impresionant al Catedralei St Paul din Londra, un lăcaș de legendă care a luat parte la mari momente din istoria Regatului Britanic, un edificiu spiritual și cultural care prinde viață prin sonoritatea corului acestei catedrale alături de corul ce a fost alcătuit din cântăreți ai celor mai importante 50 de catedrale britanice. Această desfășurare de forțe vocale este modelată de Andrew Carwood, cel care este Directorul Muzical al Catedralei St Paul din Londra.


 Andrew Carwood  a fost consilier muzical pentru producția Teatrului Național Regal intitulată Luther, producție semnată de John Osborne în anul 2001. El este câștigătorul Premiul Gramophone - Early Music în anii 1995, 2006, 2007 și 2010, an în care a obținut Premiul Record Gramophone of the Year. Andrew Carwood este director al Schola Cantorum de la Edington Music Festival și a fost asociat al Royal School of Church Music în 2005. În 2007 a fost numit dirijor principal al Corului BBC Singers. Andrew Carwood a fost numit director muzical al Catedralei St Paul din Londra, preluând funcția în septembrie 2007: primul non-organist care deține acest post ce ființează din secolul al XII-lea.

În privința realizării muzicale a acestei colecții, Jubilate: 500 Years Of Cathedral Music, trebuie să remarc modul în care este gestionată reverberația uriașă a sunetului din Catedrala St Paul. Sigur, vorbim de o înregistrare, dar, dincolo de posibilitățile tehnice care au intervenit în domesticirea ecoului natural al lăcașului, vorbim de o tehnică vocală, dar și dirijorală, care face posibilă emisia acestui sunet viu în așa fel încât enunțul, articularea cuvintelor și în fine, transmiterea mesajului literar să nu se piardă. Lucrurile sunt și mai complexe dacă ținem seama de faptul că pe lângă Corul Catedralei St Paul, în unele înregistrări se alătură acestuia și Corul Catedralelor Britanice, dar și sincronizarea și omogenizarea acestor voci cu orga. 

Este un album plin de surprize sonore cel puțin impresionante și de o emoție aparte.

Sper că acest album să ofere ascultătorilor o fărâmă din Raiul muzicii

500 de ani de muzică religioasă, un album - colecție inedit cu lucrări semnate creatori de la Thomas Tallis la John Rutter, cu nume ca Georg Friedrich Handel, Charles Stanford, Felix Mendelssohn, Charles Parry, Ralph Waughan Williams și mulți alții între aceste repere. Cea mai interesantă parte a programului este, în opinia mea, este cea dedicată creatorilor contemporani și de secol XX, nume ca Ralph Vaughan Williams, John Ireland, Henry Balfour Gardiner, Sir William Walton, Howard Goodall, John Rutter, Paul Mealor sau Charles Hubert Parry.

Andrew Carwood, spune: Sper că acest album să ofere ascultătorilor o fărâmă din Raiul muzicii pe care încercăm să-l creăm în fiecare zi în Catedrala Sf. Paul.

Un demers cel puțin interesant la care se adaugă și faptului că albumul are un scop caritabil. Suma rezultată din vânzarea fiecărui exemplar intră în Diamond Fund for Choristers, un fond financiar destinat să ajute tinerii cântăreți de cor și prin asta să asigure viitorul muzicii religioase în catedralele și bisericile britanice. Un demers care ar trebui să dea de gândit multor iubitori și susținători ai muzicii corale din România.

Iată doar câteva cuvinte care sper să vă convingă să ascultați în premieră selecțiunile alese de pe acest album la CD Review (ora 11,30), pe 3 si 4 mai.


Gabriel Marica